Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігівці вірять у перемогу, підтримують мера та вважають місто безпечним – результати опитування

Featured Video Play Icon

Понад сімдесят відсотків чернігівців не підтримують рішення Яворівського райсуду Львівщини про позбавлення Владислава Атрошенка права обіймати свою посаду, іншої ж думки – 14%, а дві третини переконані, що це є тиском на місцеву владу. Відповідні результати опитування, проведеного впродовж 10-18 грудня у Чернігові, оприлюднила соціологічна група “Рейтинг”. Дослідження суспільно-політичних настроїв показало, що 63% містян негативно ставляться до ідеї запровадження у Чернігові військово-цивільної адміністрації і призупинення з цим повноважень міського голови та міської ради, і лише 18% висловились “за” таку ініціативу.

На сьогодні діяльністю Атрошенка як мера задоволені 83% чернігівців, не задоволені 11% і 6% не змогли дати оцінку. Як політику Владиславу Атрошенку симпатизують 81%, не підтримують 10%. Від початку повномасштабної війни ставлення до нього покращилось у 36% респондентів, у 51% нічого не змінилось, і тільки в 9% погіршилось. Водночас, до голови ОВА В’ячеслава Чауса позитивне ставлення мають 47% чернігівців і 29% негативне, 21% не відповіли, до секретаря міської ради Олександра Ломако – 45% позитивних відгуків проти 11%, 20% не визначились і ще 24% не знають його.

Роботу муніципалітету позитивно оцінюють 65% містян, 23% не визначилися. Серед міських служб найбільше схвальних відгуків отримали комунальні установи – їх роботою задоволені 82% мешканців, і тільки 13% навпаки. Функціонуванням громадського транспорту та медзакладів Чернігова трохи менше – 70%, не задоволені 13% і 17%. Роботу освітніх закладів в умовах війни оцінили позитивно 55%, 15% незадоволені ними і ще третина не змогли надати відповідь. Діяльністю ТРО також задоволені більшість чернігівців – 73%, поліції – 62%, незадоволені 10% для тероборони і 16% для правоохоронців. Якщо детальніше зупинитися на напрямках, 92% чернігівців подобається, як прибирається місто, і 4% ні.

Що стосується допомоги з відновлення пошкодженого росіянами житла, то 40% задоволені роботою в цьому напрямку, 26% ні, і 33% не можуть оцінити. Те ж стосується матеріальної підтримки – 40% відповіли схвально, несхвально і не визначилися – по 30%. Організацією укриттів задоволена третина міста.

За результатами соцопитування, залишатися у місті навіть у випадку погіршення ситуації з електропостачанням, водою або теплом планують 78% людей і 10% не знають, що робитимуть. У разі ж загострення військових дій поблизу міста/області також більшість – 70% – не збираються виїжджати, планують лише 15%. Цікаво, що серед тих, хто раніше евакуювався, понад 70% згодні залишатись без комунікацій та більше 50% – у випадку погіршення безпекової ситуації.

Загалом, як безпечне місто для проживання, Чернігів на сьогодні оцінюють 75% його мешканців, серед 14% які вважають інакше – скоріше небезпечним 12% і 2% зовсім небезпечним, 11% не змогли відповісти.  Та понад 60% вважають, що справи у місті і в Україні йдуть у правильному напрямку.

Абсолютна більшість чернігівців впевнені, що Україні відіб’є напад росії, а це 93%, і лише 3% сумніваються у нашій перемозі, переконані, що поновлення дружніх відносин з росіянами не відбудеться ніколи – 63%, і тільки 3% бачать можливим відновлення дружби вже у найближчі роки. Свій емоційний стан містяни оцінили по різному, третина спокійні, і стільки ж – у середньому напруженні та серйозному напруженні. Довідково зазначимо, що в опитуванні соціологічної групи “Рейтинг” взяло участь тисяча респондентів віком від 18 років у форматі особистого формалізованого інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження складає не більше 3,1%.