Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігівський пологовий будинок отримав реанімобіль для немовлят

Featured Video Play Icon

Сучасний реанімобіль, максимально укомплектований для невідкладної допомоги і транспортування новонароджених – мрія пологового будинку, що завдяки чернігівцям у різних куточках світу, а також волонтерам у Сполучених Штатах Америки, Бельгії та Нідерландах, у такі складні часи все ж стала реальністю.

Для закладу цей госпіталь на колесах – фактично перша і єдина на сьогодні неонатальна машина швидкої допомоги з новітнім європейським устаткуванням, автономним живленням салону та спеціальним освітленням, що дозволяє перевозити діток із порушеннями та у важкому стані, зокрема і недоношених, для консультацій або термінової висококваліфікованої хірургічної чи кардіологічної допомоги, до прикладу, у Київ. А також проводити реанімацію та оперативні втручання безпосередньо у машині. А ще дефібрилятор, інфузійні шприцеві насоси, які дозовано подають лікарські засоби у поїздці, відслідковуюча апаратура і за словами медиків – абсолютно все, що потрібно.

Раніше такий транспорт доводилося орендувати у інших лікарень і при цьому все рівно брати з собою необхідне обладнання, або ж користуватися власним санітарним автомобілем, що взагалі для цього не пристосований. А за рік це десь 40-50 дітей, для яких питання здоров’я та життя вимірюється ледь не в годинах.

Для волонтерів допомога пологовому будинку починалася буквально від перших днів оборони Чернігова із щоденних памперсів, харчування та медикаментів, і скоро переросла в ідею зробити щось більше. Базовий бюджет у 60 тисяч доларів для придбання реанімобіля надала американська компанія-розробник відеоігор, а потім до неї підключилися небайдужі європейці, які знайшли нове або в ідеальному стані медичне обладнання та оснастили ним машину. І тепер її вартість приблизно втричі більша і сягає орієнтовно 150 млн євро.

Ольга Чижова каже, сам автомобіль компанія продала зі знижкою у 40%, наповнення також вдалося придбати за ціну в 5-10 разів нижчу, від реальної.