ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігівські волонтери плетуть маскувальні сітки та кікімори для армії

Featured Video Play Icon

Плетемо сітки – наближаємо перемогу! Єдиний волонтерський центр у Чернігові запрацював одразу після закінчення Майдану і початку російсько-української війни  у 2014 році. І останні 10 місяців продовжує активно допомагати нашим військовим у різних напрямках, зокрема виготовляє кікімори та маскувальні сітки для армії. У лютому-березні вони були затребувані по всьому місту, області. Наразі йдуть на прикордонні райони Чернігівщини та на Схід нашої країни.

Вони завжди потрібні, літом один колір – весною-осінню, взимку – інший, тому літні зняли – повісили зимні. Це такий процес, десь щось згоріло, десь щось порвалося, тому це таке, розхідний матеріал, – зазначає військовий волонтер Сергій Михайлюк.

Одним з учасників волонтерського центру є й Павло Войтех, який займається безпосередньо збором коштів на закупівлю матеріалів для маскувальних сіток, окопних свічок, а також металу для вироблення буржуйок. Розповідає, що працює помічником машиніста на залізниці, проте весь свій вільний час приділяє волонтерству.

Одні захищають нас – інші повинні в тилу їх підтримувати. Для того, щоб вони – наші захисники, знали за що вони борються, за що вони гинуть там і все. І що вони відстоюють, і щоб їм було легше далі йти і виганяти ворога з нашої країни, – каже представник ЄВЦ Павло Войтех.

Допомагати плести сітки сюди приходять представники різних сфер та професій, після роботи, навчання, а також пенсіонери. За словами волонтерок-павучків, за час роботи центру вже було створено понад півтори тисячі сіток і вони не планують зупинятися, адже їх праця така потрібна і наближає нашу перемогу.

Що можна робити вдома, коли все бушує, все кипить, а вдома сидіти і слухати новини це не дуже добре, треба допомагати швидше до перемоги, – розповідає Наталія, волонтерка.

Я давно шукала куди б приложити свої сили, тому що мене звільнили наші “визволителі” від головної роботи і я не маю роботи, тому стараюсь як можна більше вільного часу проводити тут, – говорить волонтерка Світлана.

-Це допомога. Ми розуміємо, що це рятує чиєсь життя, а що може ще бути важливіше цього – я не розумію, – підкреслює волонтерка Вікторія Максимова.

Для організації подальшої роботи чернігівські волонтери завжди потребують матеріалу для сіток. Також збирають кошти на продукти харчування, з яких вони готують їжу для наших військових. Зокрема, це овочі, а саме буряк, морква та капуста. Представники центру запрошують усіх бажаючих приєднуватися до плетіння сіток та зазначають, що робота знайдеться абсолютно для кожного.