ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігів вшанував пам’ять Героїв Небесної Сотні

Featured Video Play Icon

З хвилини мовчання почалася загальноміська нарада в муніципалітеті 20-го лютого. У цей день Чернігів, які і вся країна, вшановує Героїв Небесної Сотні та кожного й кожну, чиї життя, починаючи з 2014-го, назавжди забрали окупанти. Саме під час подій Євромайдану російська зброя була вперше спрямована проти волелюбних українців.

20-те лютого можна вважати днем офіційного початку війни росії проти України з двох причин, тому що, 100, % за спецоперацією на Майданіз розстрілу мирних громадян стояли, як мінімум, фсб і консультанти кремля, які допомогли своєму ставленнику януковичу ухвалити рішення стріляти по мирних людях, – зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Нагадаємо, 20-го лютого 2014-го в центрі Києва було вбито 48 протестувальників. Усього від рук снайперів та беркутівців загинуло 107 майданівців, які стали воїнством Небесної Сотні. Чернігів пам’ятає Героїв, які полягли за демократичні цінності та європейський вибір України.

Ми пам’ятаємо цей день, пам’ятаємо жертву Героїв Небесної Сотні, їхній подвиг. Тоді вони продемонстрували всьому світові, що українці мають гідність, готові жертвувати, зокрема, життя за свої цінності й боротися проти значно переважаючого ворога, – підкреслив Олександр Ломако.

Відтак лютий став найкривавішим місяцем в історії незалежної України. Події Євромайдану «розв’язали» рашистам руки для подальших загарбницьких дій — окупації, а згодом і анексії Криму, та створення так званих «народних республік Донбасу», що стало початком гібридної війни на сході нашої країни, яка 2022-го переросла в повномасштабну. Загалом, упродовж десяти років заради реалізації своїх імперських амбіцій рашисти підступно вбили десятки тисяч цивільних.

Я переконаний, що наші Збройні Сили помстяться за кожну жертву. Україна обов’язково вистоїть і переможе, – наголосив Олександр Ломако.

20-го лютого, у десяті роковини розстрілів на Майдані, представники місцевого самоврядування Чернігова поклали квіти та схилили голови, вшановуючи світлу пам’ять Героїв.