Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові відремонтують всі багатоповерхівки, що підлягають відновленню

Featured Video Play Icon

Ця багатоповерхівка прийняла на себе більше тридцяти ударів ворожих снарядів, внаслідок чого були зруйновані десятки квартир та ледь не повністю – кілька верхніх поверхів. Попри це, за висновками фахової експертизи, міцність основних конструкцій тут збереглася і будинок підлягає відновленню. Щоби людям було де жити, поки держава зможе відшкодувати збитки або збудувати для них нові оселі, місто замовило проєкт капітального ремонту приміщення і реалізовуватиме його власним коштом. Про це Владислав Атрошенко разом із відповідальними керівниками на особистій зустрічі повідомив мешканців пошкоджених домівок.

Однак при цьому – тільки в межах своїх повноважень і за чітко визначеною законодавством процедурою. Нині всі зусилля міста спрямовані на те, аби за мінімальний період часу якомога більше людей, які втратили своє житло через війну, отримали дах над головою. І всі будинки, які можна відремонтувати, були готові до зими і проходження опалювального сезону, тобто із закритими дірками у стінах, покрівлі та вікнах. На це, незважаючи на колосальні недонадходження і втрату приблизно 50% бюджету, Чернігів зі своєї казни виділив 130 млн гривень на ремонт 850 багатоповерхівок, 147 із яких з прямим влучанням.

За словами очільника Чернігова, серед 20 найбільш пошкоджених будинків цей найскладніший. Яке будівельне рішення буде обрано поки невідомо. Очікується, що документи з усіма перевірками будуть готові десь за місяць, тоді з людьми зможуть обговорити решту питань. Водночас, на період ремонтних робіт місто запропонувати їм тимчасове житло у гуртожитках, або модульному містечку, над чим зараз працюють.