ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігів придбає тролейбуси з автономним ходом

Featured Video Play Icon

Тролейбуси з автономним ходом для мікрорайону Подусівка. Рішення про їх придбання ухвалили депутати Чернігівської міської ради під час позачергової сесії, 1 листопада.

Нагадаємо, мешканці цього району залишаються без соціального транспорту півтора року. Відтоді, як була пошкоджена тролейбусна контактна мережа під час бойових дій, сюди ходять лише автобуси, які не здійснюють пільгові перевезення.  

–  Дуже багато звернень від мешканців міста щодо того, що необхідно пільговий проїзд відновити. Відповідно до  можливостей нашого бюджету пільговий проїзд у нас тільки у тролейбусах. Тому що ми не можемо пільгу надавати на всі автобуси – це дуже суттєві кошти були б для громади міста, і ми б половину бюджету направляли  на пільговий проїзд у всіх транспортних засобах нашого міста, – зазначив , в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Подусівка – мікрорайон, який значно постраждав під час ворожої облоги. Зруйновані дві школи, магазин АТБ, пошкоджені два дитячих садка, житлові будинки. Місцеві жителі неодноразово зверталися до міської влади, депутатів з проханням відновити рух тролейбусів, а відтак і пільговий проїзд. 

 – Люди втратили робочі місця. Робочі місця їм необхідно шукати, вони їздять в місто. Для того, щоб їздити в місто, їм треба витрачати кошти. Їздити постійно вони можуть купити транспортну картку – це дешевше. Тобто в них буде значно зберігатися сімейний бюджет. І про людей похилого віку, яким теж необхідно, так як немає лікарні, їм треба виїжджати частіше в лікарню, але це теж кошти, – зауважила депутатка Чернігівської міської ради Інна Левченко.

Я впевнений, що ми повинні звертати увагу на незахищені верстви нашого населення, яким зараз найбільш важко. І прийняв це рішення, ми хоч якось можемо допомогти в цьому питанні, – зголосився  депутат Чернігівської міської ради Роман Резнік.

Місто розглядало два шляхи: відновлення контактної тролейбусної мережі або придбання тролейбусівз автономним ходом. Перший варіант відновлення тривалий і дорогий – до 40 млн. грн. і навіть більше, якщо врахувати розробку проєкту, інфляцію і постійне здорожчання комплектуючих. Одна ж з переваг тролейбусів з автономним ходом – можливість працювати в умовах аварійних відключень.

Тому й інші міста України йдуть шляхом створення змішаного парку електротранспорту. 

  4 тролейбуси з автономним запасом ходу забезпечать інтервал 30 хвилин. В принципі цього достатньо для пільгових перевезень. Вартість одного тролейбуса з автономним запасом ходу (різні тендери відбувалися в Україні, наприклад,  Чернівці чи Черкаси) -16,5 млн грн.  Ми як громада міста вважаємо, що це завелика ціна, для нас, ми не можемо собі дозволити 16,5. Ми пропонуємо, – зазначив Олександр Ломако.

Саме цю суму закладають у бюджеті на цей рік. У наступному планують придбати ще 3 тролейбуси з запасом автономного ходу. Олександр Ломако зазначив, це дешевше ніж відновлювати тролейбусну контактну мережу у цьому мікрорайоні.  

– Тобто, купивши ці чотири тролейбуси з автономним запасом ходу  ми вдвічі зменшуємо витрати бюджету і значно пришвидшуємо вирішення цього питання. Тому що проєкт, тендер і роботи займуть близько року, – пояснив Олександр Ломако.

Додамо, міська військова адміністрація пропонувала виключити з проєкту рішення питання купівлі тролейбусів з автономним ходом як нераціональне. Але депутати більшістю голосів підтримали виділення коштів на їх придбання, зважаючи на соціальну важливість. У Чернігові декілька великих мікрорайонів, де зруйнована контактна мережа, а Шерстянка взагалі немає тролейбусного сполучення. 

-Саме застосування тролейбусів з автономним ходом можемо використовувати і для мешканців не лише Подусівки, а й Шерстянки. Хочу ще наголосити, що ми відновили майже всі тролейбусні маршрути після 24 лютого, залишився 1-й тролейбусний маршрут і 5-й тролейбусний маршрут.  І наявність 4 тролейбусів з автономним ходом надасть можливість ЧТУ  поєднати і 1-1 і 5-1 в один маршрут, тобто ми забезпечимо крім Подусівки ще й Бобровицю з центром міста тролейбусами, – уточнив депутат ЧМР Артем Тарасенко.

Крім того, тролейбуси з автономним ходом – більш сучасний вид транспорту, це відсутність мережі, безпека руху і пасажирів, навіть при відключенні світла транспорт може доїхати до зупинки або навіть повернутися в депо.

– По даним характеристикам технічним, які надає виробник, – це  до 20 км проїзду на автономному запасі ходу. Експерти відомі з транспорту розповідали про 3 км, але це не відповідає дійсності. 20 – те, що подає наш завод.  У них зараз 1 є в наявності.  І три вони готові зробити в першому кварталі 24 року, – підкреслив Олександр Ломако. 

У Чернігові відновлено майже всі тролейбусні маршрути. ЧТУ завдяки міжнародним партнерам, які надали необхідні матеріали, без залучення підрядників вже відновили зруйновані контактні лінії на ЗАЗ і Хімволокно. Працюють на відновленні руху електротранспорту на  Бобровиці. На пленарному засіданні сесії депутати також затвердили зміни до міської програми відновлення та розвитку електротранспорту до 2025 року.