ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігів подає заявку на участь у проєкті з реконструкції водопроводу в одному з мікрорайонів

Featured Video Play Icon

Чернігівські підприємці підтримали намір міської ради взяти участь у проєкті, який реалізується ПРООН за фінансової підтримки Уряду Німеччини через товариство міжнародного співробітництва GIZ, який презентували 24 квітня. Проект «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів» передусім спрямований на відновлення економіки, як в регіоні, так і країні в цілому.

Це дуже важливо, тому що ми зараз говоримо про якісь проекти відновлення країни, відновлення житла, в першу чергу, але десь на другий план відходить питання бізнесу, а це я вважаю, надзвичайно важливо. Якщо не буде повертатися, не буде працювати, відновлювати потужності промисловість в першу чергу, про перспективи якісь говорити складно. Чернігівщина як прикордонна територія завжди буде відчувати ці проблеми, нажаль. Тому що сусід наш і кордон нікуди не дінуться. Тому такі проекти дуже важливі, – зазначив  в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Для Чернігова пріоритетом є відновлення критичної інфраструктури. Збитки Чернігівводоканалу після військової агресії складають 4 млрд гривень. Тож муніципалітет спільно з підприємцями подають заявку на участь у проекті для реконструкції водопроводу по вулиці Квітнева та проспекту Миру від КНС-4. Це – можливість отримати фінансування на заміну водопроводу, яким користується 35 чернігівських підприємств різних форм власності та декілька мікрорайонів – а це багатоповерхівки і приватний сектор.

– Це чавунна і сталева труба 400 мм діаметром, і ми пропонуємо подати цей проект. 2.400 метрів цієї труби. Вона була пошкоджена в наслідок російської агресії. Там були і авіанальоти, і артилерія, і інші пошкодження. Ця зона була одна з найбільш постраждалих в місті, – повідомив Олександр Ломако.

Ця мережа також забезпечує кільцювання водогону від водопровідної насосної станції №2.

-І також будівництво цього водогону, воно пріоритетне, бо це буде кільце між насосною станцією на Подусівці, і насосною станцією 4 на Полуботка. Тому ми будуємо кільце і ми отримаємо стабільне водопостачання. Після будівництва цієї станції ми отримаємо ще абсолютно чисту воду. Що важливо як для великих, так і малих підприємств, які знаходяться в зоні дії цього водогону, – розповів директор КП «Чернігівводоканал» Сергій Малявко.

Загальна вартість реконструкції водопроводу – 36 млн. гривень за минулорічними цінами. Реалізація проекту можлива за умов співфінансування, зазначив Олександр Ломако. Не менше 20% від загальної суми мають скласти кошти міського бюджету, близько 800 тисяч євро надає партнер GIZ. Ще одна умова – проект має бути реалізований в цьому році.