ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігів отримав 11 пасажирських автобусів від швейцарських партнерів

Featured Video Play Icon

Невдовзі ці 11 автобусів вийдуть на маршрути у Чернігові та поповнять комунальний автопарк. Це допомога від Швейцарії з міста Санкт-Галлен. Транспорт вживаний, проте готовий до подальшої експлуатації і перебуває у належному технічному стані. Це засвідчили спеціалісти під час незалежної експертизи. На сьогодні швейцарці показують один із найкращих прикладів обслуговування громадського транспорту, адже замість ремонту повністю замінюють зношені комплектуючі. Особисто приїхав передати машини Надзвичайний і Повноважний Посол Швейцарії в Україні та Республіці Молдова Фелікс Бауманн. Під час презентації результатів цього проєкту він подякував чернігівцям за їхню стійкість та хоробрість під час відбиття ворожої навали у лютому-березні 2022-го.

– Чернігів вже протягом  двох років – це пріоритет для нас в Україні щодо відбудови в різних сферах. Сьогодні дуже важливий день, бо ми хочемо представити проєкт, передати 11 автобусів з міста Санкт-Галлен. Не йдеться про проєкт, який був ініційований з державної сторони. Він був ініційований молодими людьми, студентами, як в Україні, так і в Швейцарії. І був проведений, власне, молоддю, – зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол Швейцарії в Україні та Республіці Молдова Фелікс Бауманн.

У свою чергу виконувач обов’язків Чернігівського міського голови Олександр Ломако зазначив, що для Чернігова залишається пріоритетом налагодження міжнародних зв’язків та залучення допомоги від партнерів. Через бойові дії було втрачено великий автопарк. Передача автобусів  від  Швейцарії — це великий внесок у розвиток транспортної мережі нашого міста та комфорт його мешканців.

– 11 автобусів, які ми сьогодні отримаємо, вони будуть працювати в Чернігові на посилення рьох тролейбусних маршрутів. Це третій, десятий, одинадцятий по лінії цього маршруту. Їх буде використовувати наше тролейбусне управління по тарифу такому самому, як в тролейбусі. Це зменшить інтервал. Крім того, ми розглядаємо можливість спільно з управлінням освіти, можливо, частину цих автобусів залучити, як шкільний автобус. Ми подумаємо над цим маршрутом, це буде новий досвід для нас. Щиро дякую за таку важливу допомогу місту Санкт – Галлен, – підкреслив Олександр Ломако. в.о Чернігівського міського голови.

Додамо, що передача автобусів стала можливою після навчального візиту української парламентської делегації до Швейцарії у травні 2023-го. Організаторами якої виступили представники швейцарсько-українського проєкту DECIDE, який реалізується українською громадською організацією DOCCU та Цюрихським педагогічним  інститутом. На початку мова йшла про шкільні автобуси, але співпраця виявилася настільки ефективною, що проєкт розширили на сферу громадського транспорту.  Розвивала цю ініціативу асоціація «Санкт-Галлен допомагає Україні», яку заснували швейцарські та українські студенти, за підтримки Асоціації «Україна Швейцарія Берн».

– З самого початку війни було зрозуміло, що я мушу допомогти. В моєму університеті в Санкт-Галлені було багато молодих людей, які розділили зі мною цю точку зору. У нас було велике приміщення де ми збирали різні речі для того щоби передати Україні. Люди хочуть допомагати, люди готові допомагати. Ми вчасно звернулися до міста Санкт-Галлен, коли всі автобуси вивільнилися. Я дуже радий, що відбулася така співпраця, – сказав представник асоціації «Санкт-Галлен допомагає Україні» Олівер Майер.

Я хочу подякувати місту Чернігів за те, що вони фактично стало таким форпостом на шляху до столиці,захистили нас від російської окупації, і сьогодні для нас велика честь робити все можливе для того,щоб місто відновлювалось, освіта відновлювалась і життя в цьому місті також відновлювалась. Автобуси — такий перший крок з налагодження співробітництва громад України, громад Швейцарії, – зауважила менеджерка Швейцарсько-українського проєкту “DECIDE”,  заступниця голови ГО “DOCCU” Валентина Полторак.

Презентація вже готових напрацювань відбувалася як у наживо, так і у форматі онлайн. Серед присутніх представники Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань, мерія Санкт-Галлену. А також учасниці асоціації «Україна Швейцарія Берн».

Ситуація все ще залишається дуже важкою. Тими 11 автобусами ми робимо дуже маленький, але ми сподіваємось важливий внесок для покращення публічного транспорту в місті Чернігів. Місто потребує не лише фінансової допомоги і не лише товарів, але потребує також співпраці, яка відбувається  і тривалої співпраці, тривалого партнерства, – зазначив член міської ради міста Санкт-Галлен, департамент технічних комунікацій Пітер Янс.

Ми показуємо солідарність. Для нашого транспортного підприємства важливо передати автобуси тим, кому це потрібно. Хочу подякувати всім, хто допоміг у передачі автобусів. Допомога не обмежується кордонами, – констатував  керівник відділу громадського транспорту міста Санкт-Галлену Даніель Цубербюлер.

Роль нашої асоціації в цьому проєкті була скромною, але дуже важливою. Ми підтримали проект організаційний і забезпечили комунікацію між українською і швейцарською стороною і безпосередньою доставку автобусів сам галону за Чернігова, – повідомила представниця асоціації «Україна Швейцарія Берн» Світлана Манзар.

Чернігів поглиблюватиме співпрацю з швейцарськими партнерами. Додамо, що серед пріоритетних напрямків, які розвиває Швейцарія в Україні: міська мобільність, децентралізація, цифрова трансформація на базі ЦНАПІВ, розвиток та відновлення освіти після руйнувань, гуманітарна допомога, а також підтримка малого та середнього бізнесу у регіонах.