НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Чернігів. Концепт 2030. Бізнес-форум відбувся у Чернігові

Featured Video Play Icon

Як місто може посприяти бізнесу, а бізнес – місту? Про це йшлося 3-го вересня на форумі “Чернігів. Концепт 2030”. Цей захід зібрав в Агенції регіонального ровитку підприємців, маркетологів та економістів, аби вони окреслили принципи розвитку чернігівського бізнесу у найближчі роки.

Наразі Чернігів має сприятливий інвестиційний клімат та умови для початку та ведення підприємницької діяльності. Про це свідчать рейтинг Doing Business 2020 та індекс конкурентоспроможності, в яких наше місто посідає 2 та 6 позицію відповідно. Також ми треті у списку обласних центрів Міжнародного республіканського інституту за рівнем муніципальних послуг.

Одним зі спікерів Форуму був співзасновник маркетингової компанії Aimbulance, викладач Києво-Могилянської академії Роман Гавриш. Серед іншого він порадив черінігівським підприємцям не покладатися на пряму “підтримку місцевого виробника” з боку влади. Протекціонізм, за його словами, не лише суперечить принципам вільного ринку, а й може сповільнювати розвиток бізнесу.

Роман Гавриш агітував за розвиток освітнього бізнесу – від курсів іноземних мов до приватних шкіл. На його думку, це збагатить Чернігів кваліфікованими кадрами, а місцеві підприємці активніше зможуть виходити на глобальний ринок. Вважає – місто, в якому є компетентні працівники та здорова конкуренція, більш привабливе для інвесторів.

Аби бути готовим до майбутнього, доведеться змінитися і самому Чернігову. На думку президента Чернігівської регіональної торгово-промислової палати Костянтина Іванова, нашому місту потрібна добре продумана стратегія розвитку на найближчі роки – на кшталт тієї, яку успішно запровадили у Львові.

Наразі у нашому місті діють 3096 малих та середніх підприємств та більше 16 тисяч фізичних осіб-підприємців. У цій сфері працюють до 60 відсотків усіх зайнятих чернігівців.