НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Благодійники подарували школам Чернігова комп’ютери та канцелярське приладдя

Featured Video Play Icon

30 комп’ютерів та канцелярське приладдя отримала у подарунок чернігівська школа №13 від чеського фонду «Діти України». Для навчального закладу, який має всього два комп’ютерних класи, це значна подія. Адже кількість учнів з 1 вересня у них збільшилася більше ніж вдвічі! Додалися діти, які перейшли до них із зруйнованих рашистами 18-ої і 21-ї шкіл.

Всього навчальні заклади Чернігівщини, які постраждали внаслідок воєнних дій, отримають 500 комп’ютерів, розповів виконавчий директор «Української призми» Геннадій Максак. Це,зокрема, і чернігівська школа №19, де техніка була значно пошкоджена в результаті ворожих обстрілів. Левову частину направлять в навчальні заклади області,зокрема у прикордонні райони. Кошти на комп’ютери збирали звичайні чехи, а доставити їх в Україну допомагали американські партнери. За словами Геннадія Максака, це велика командна робота багатьох людей, організацій і волонтерів. У Чернігові 27 шкіл з 34 постраждали в наслідок бойових дій. У школі №13 вибуховою хвилею пошкодило близько 200 вікон. «Українська призма» взяла факт до уваги, адже – це частина їхньої разом з волонтерською ініціативою «Залізний кулак Чернігова» ініціативи. В ході реалізації проекту «Янголи свободи» вони вже допомогли встановити вікна у школах №№ 14, 27 і 35.

Проект реалізовували за чотири місяців. Сергій Дікалов координував роботу з підрядниками, які замінювали вікна та ремонтували відкоси. Каже, перевагу надавали саме місцевим будівельникам – аби підтримати чернігівський бізнес.

Координаторка проекту «Янголи свободи» Олена Чижова каже, що на ремонт шкіл збирали кошти чернігівські школярі, які виїхали з батьками за кордон. У справді народному проекті взяли участь родини з Бельгії, Швейцарії, Німеччини, Італії, Казахстану. До проекту долучилися долучилися і більші донори.

Організатори задоволені результатом. І вже думають про наступні нові проекти. Зокрема, хочуть допомогти укомплектувати всім необхідним шкільних бомбосховищ.