Факт-новини: оперативні сюжети

Бюджетний процес-2025: повернути в місцеві бюджети «силовий» ПДФО та зберегти 64% ПДФО

Featured Video Play Icon

Чи ефективно використано “військовий” ПДФО вилучений у громад? Один з основних місцевих податків – податок на доходи фізичних осіб. Торік держава вилучила у громад так звані “військовий” та “силовий” ПДФО. Якщо брати в розрізі всієї України мова про суму у 115 млрд гривень. Тоді бюджет Чернігова втратив щонайменше 800 млн грн. Асоціація міст України направила до Прем’єра Шмигаля запит, відповідь надав Мінюст. Про це повідомив в.о. міського голови Олександр Ломако на щотижневій нараді у муніципалітеті. 

Лише 45% фактичних надходжень ПДФО військового і силового використали головні розпорядники бюджетних коштів за січень липень 2024 року. Загалом в 2024 році видатки на суму 32 мільярда гривень із 77,3 мільярдів гривень надходжень до державного бюджету наших ПДФО. То в нас забрали кошти, у громад у всіх, і з них використили 45%, решта лежить на рахунках, – зауважив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Відповідь мінюсту свідчить – військові підрозділи системно використовують кошти, в той час як Міністерство стратегічної промисловості з виділених йому 25 млрд гривень зміг використати 529 млн гривень, тобто – 2% від суми. 

Міністерство оборони використало 100% коштів, а Держзв’язку використало 0 гривень. У нас забрали наші, хто на потреби оборони, на обороноздатність, гроші забрали у громад, а використали 0 гривень. Це офіційна інформація, яка є на сайті і надана на Міністерство. Тому позиція незмінна, – зазначив Олександр Ломако.

Нагадаємо, торік “військовий” ПДФО було вилучено фактично “заднім числом” – посеред фінансового року.  І в той же час позиція громади залишилася незмінною – запити від військових фінансуються в повному об’ємі. Наступного року уряд планує перенаправити до державної казни ще 4 % ПДФО, для Чернігова це втрата приблизно 120 мільйонів гривень.

Війна не привід грабувати міста і громади. У нас надзвичайно велика кількість  завдань тут. Ми і військовим допомагали. У нас же і багато інших завдань, які мешканці міста регулярно вимагають. Це підготовка до зими, школи, садочки, лікарні, інфраструктури, дороги, і транспорт. А гроші у нас всі забирають. Тому війна не привід вилучати кошти, а стимул напоки об’єднуватися, – підкреслив Олександр Ломако. 

Громади вступають в бюджетний процес. Зберегти 64% ПДФО в дохідній частині місцевих бюджетів та повернути “силове” ПДФО закликає Олександр Ломако. Працівники структур, таких як поліція, ДСНС та СБУ, щоденно користуються місцевою інфраструктурою, водночас не сплачуючи податків до місцевих бюджетів. 

Це десятки структур, де працюють тисячі людей. Їхні родини живуть в місті, вони користуються інфраструктурами, діти ходять в школи, в садочки тут. Вони у нас регулярно просять субвенції на паливо, на ремонт, на інше. Ми час за часом йдемо на зустріч навіть після того, як вони перестали платити ПДФО в місцевий бюджет. Це абсолютно нелогічно, – констатував Олександр Ломако. 

Питання розподілу військового ПДФО є загальнонаціональним, і, як наголошують громади, ці кошти мають залишатися на місцях. Це дасть можливість містам не лише виживати під час війни, а й ефективно працювати над забезпеченням життєво важливої інфраструктури та продовжувати підтримувати Збройні Сили України.