НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Бюджет області це – спільна відповідальність

Featured Video Play Icon

Лише дві області України  наразі живуть на одну дванадцяту кошторису попереднього року, бо їх  бюджети і досі не затверджені. Одна із них – Чернігівська. Бюджетна сесія обласної ради збирається 12 лютого. Але запитань до проєкту основного кошторису регіону більше ніж хотілося б.

  •  Доходної частини не вистачає сотні мільйонів . Вона намальована, а не підкріплена ні власними доходами, ні державними дотаціями, ні субвенціями. Оце – найголовніше питання. Оскільки це спільна відповідальність, більшість не хоче брати на себе таку відповідальність, голосувати за незбалансований бюджет, в якому не вистачає 300 млн. з гаком доходної частини, – акцентує Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Проєкт основного фінансового документу, за яким Чернігівщина житиме  у 2021 році, підготовлений профільним управлінням  обласної державної адміністрації. Він має відповідати усім нормативним вимогам до подібного роду документів. При цьому згідно з Податковим кодексом України  основою бюджету має  стати розпорядження  губернатора  щодо  розподілу державних дотацій.

  • Не буде проголосований бюджет без цього розпорядження. Це неправильно. Так не можна працювати. На тлі недофінансування медиків на 300 з лишнім мільйонів  гривень не коректно закладати видатки силовикам і депутатам на здійснення  депутатських повноважень.  На 20 млн. грн. збільшується ця діра,- підсумував Владислав Атрошенко.

За попередніми прогнозами у запропонованому проєкті  бюджету  його дефіцит закладається у межах 370 мільйонів гривень, а це близько 35 % від загальних надходжень. З такими цифрами гратися не  варто. Але  його прийняття це – спільна відповідальність, – наголошує лідер ПП « Рідний дім» Владислав Атрошенко.

 Проєкт бюджету Чернігівської області на 2021 рік ще у процесі обговорення. Можливо він зазнає певних змін та уточнень.