ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Більше 50 питань та непроголосовані земельні: як пройшла 33-тя сесія міськради?

Featured Video Play Icon

Більше 50 питань, включаючи додаткові. Позаду ще одна плідна, конструктивна сесія і ухвалені депутатами та депутатками десятки важливих для міста рішень, зокрема оновлення та пролонгація цільових програм і блок бюджетних, а також продовжена традиція вручення однієї з найвищих відзнак громади – медалі “За оборону Чернігова”.

В професійне свято, 27 липня, їх передали співробітникам і співробітницям семи чернігівських медзакладів, і цього дня ще шести медикиням сімейної поліклініки, які під постійними обстрілами, попри відсутність світла та води, рятували життя найдорожчого – дітей.

– З 24 лютого по перші числа квітня місто вистояло, в першу чергу, завдяки героїчним діям Збройних сил України, які захистили Чернігів, відстояли українське місто, але так само – завдяки єдності всіх чернігівців, які кожен на своєму місці, ті, хто тут лишилися, робили все, щоб місто в тих специфічних умовах вистояло. Це і комунальні служби всі, це і пожежники, рятувальники, це волонтери,…але звичайно також це, в першу чергу, медики.   Вони гідні нашої подяки і вдячності від імені міської ради, депутатського корпусу, всіх чернігівців за той подвиг, який вони зробили, і кожного дня продовжують робити, – зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

– Чернігів був незламний, є незламний і буде. Слава Україні!

Сьогодні Чернігів бачить обовʼязок рухатися в напрямку відновлення та підтримки своїх захисників і захисниць, а тому на базі існуючого відділення реабілітації третьої міської лікарні створює спеціалізоване для військових. Для цього рішенням позачергової, 33-ої сесії, були внесені зміни до програми, що передбачають ремонт та посилення закладу необхідним обладнанням в цілому на понад 30 млн гривень і виконуватимуться в межах можливостей бюджету, йшлося на засіданні.

– Ми маємо йти на випередження часу, ми чітко розуміємо, що вже зараз є черга наших військовослужбовців, які повертаються з пораненнями, або з інших причин на реабілітацію. У нас в третій лікарні є відділення реабілітації, в другій буде, в четвертій, цього не достатньо це точно, треба йти вперед і займатися тим, щоб воно було якісно і максимально відповідало потребам наших захисників, наших героїв, – підкреслив Олександр Ломако.

Водночас, за словами в.о. міського голови, це не скасовує стратегічних планів щодо облаштування великого реабілітаційного центру на території дитячого табору “Дружба” на Подусівці, який кілька років не використовується і міг би стати потужним майданчиком для фізичного та психологічного відновлення бійців, що вже зафіксовано в концепції розвитку “Чернігів – стійке місто”. За словами Олександра Ломако, Однак, в менших масштабах це потрібно вже зараз.

Так, одна з громадських ініціатив, до прикладу, нині активно працює в напрямку психологічної реабілітації захисників та їхніх родин, в тому числі, з урахуванням досвіду 2014-го, і найближчим часом розширюватиме спектр своїх послуг насамперед з юридичної та соціальної підтримки, аби допомогти бійцям реадаптуватися, перекваліфікуватися, працевлаштуватися або відкрити власний бізнес. Для цього місто передало їм приміщення колишньої жіночої консультації на Пирогова – там створять хаб для ветеранів, де вони матимуть доступ до вищезгаданих послуг впродовж усього життя. 

Зараз ми маємо цю підтримку, тому буде все в іншому статусі, на іншому рівні, тому ми сподіваємося, що ми зможемо бути корисними – це найважливіше. Це не популістичне рішення, це рішення для того, щоби було комфортно хлопцям повернутися і відчувати повагу до того що вони зробили і роблять зараз, – зауважив голова правління ветеранського простору “Серцевір” Вікторія Калмикова.

Серед затверджених програм цього дня – підтримки членів сімей загиблих захисників і захисниць, одноразової матеріальної допомоги чернігівцям, модернізації їдалень та харчоблоків, поліпшення гігієнічних умов в закладах освіти, розвитку фізичної культури та спорту на найближчі роки, зміни до програми шефської допомоги військовим частинам тощо.

Попри кворум, через об’єктивні обставини обранці не голосували за жодне із земельних питань: одна партія принципово не підтримує земельні питання, пояснюючи це умовами дії воєнного стану, депутати однієї фракції не прийшли на сесію, декого не було з поважних причин, ще у чотирьох був конфлікт інтересів. Тому Олександр Ломако вибачився перед чернігівцями, для яких ці рішення були важливими та зазначив, що їх винесуть на розгляд вже наступного пленарного засідання.