Факт-новини: оперативні сюжети

Бібліотека Чернігівської школи поповнилась сучасними виданнями

Featured Video Play Icon

Працівниці бібліотеки Чернігівської школи № 1 розглядають нові книжки. Серед них поезія, художня та історична література. Понад два десятки сучасних видань до книгозбірні передав народний депутат України Микола Величкович. 18 грудня він особисто завітав до нашого міста.

Будучи тут, не могли оминути школи, заклади освіти, тому що після повномасштабного вторгнення, ці заклади, тут, на Чернігівщині, потребують особливої уваги. Приходити з порожніми руками не прийнято. Найкращий подарунок для школи — це те, що піде на користь дітям. А що зараз є важливим — книжки, історія, культура. Це те, що учні можуть читати, збагачуватися, відточувати свою мову, читати історичні події, факти, – розповів народний депутат України, фракція «Європейська солідарність» Микола Величкович.

Одна із подарованих книг оповідає про трагічні сторінки історії українського народу — Голодомор 32–33 років. Як розповіла директорка навчального закладу, для них важливо аби школярі мали в доступі подібну літературу, адже розуміння подій минулого дозволить уникнути помилок у майбутньому.

Ми приділяємо в школі велику увагу історії. Маємо музеї історії рідного краю і ті книжки, які нам сьогодні подарували, це серйозне надбання для школи і для нашої подальшої роботи, бо діти кожного року беруть участь у якихось конкурсах, пов’язаних з історією саме України, пишуть МАНівські роботи. Такі книжки будуть звичайно великою допомогою для нас, – зазначила директорка Чернігівської школи № 1 Ольга Шелест.

Чернігівщина від прадавніх часів до сьогодення. Музей історії рідного краю, що функціонує в школі, періодично вдається поповнювати новими експонатами. До цього долучаються як учні та учениці, так і випускники. Серед останніх надбань — колекція шевронів усіх частин, які захищали місто-фортецю під час навали російських військ.

Ми зараз знаходимося з вами в шкільному музеї і за кожним експонатом, які є тут в експозиції — людські долі, людські історії, людські життя і діти, які долучалися до створення цього музею, приносячи ті чи інші експонати, вкладали частинку своєї сімейної історії в цей музей для того щоби інші могли бачити, – підкреслив Микола Величкович, народний депутат України, фракція «Європейська солідарність».

Підтримувати освітню галузь — пріоритет, зазначає Микола Величкович. У межах робочої поїздки нардеп відвідає і спортивні та культурні заклади, адже нині вони також потребують окремої уваги.

– Багато закладів освіти й культури були вражені під час обстрілів і завдячуючи нашим іноземним партнерам, непрямим бюджетним коштам — більшість закладів відновлено. Але зарплати дуже низькі, фінансування цільових програм практично відсутнє, бо кошти, ми знаємо, перш за все на ЗСУ, але всерівно треба шукати. Й от депутати Верховної Ради, так як вони виїжджають із делегаціями за кордон, можуть нам допомагати лобіювати питання по цим програмам, щоби держави, громади нам надали, – зазначила депутатка Чернігівської міської ради Ірина Соломаха.

Плани на майбутню співпрацю — оновлення музичних інструментів у закладах культури. За словами Ірини Соломахи, враховуючи обмеження місцевих бюджетів, необхідне залучення додаткового фінансування.