Факт-новини: оперативні сюжети

Без права на помилку (репортаж з експертно-криміналістичного центру)

Featured Video Play Icon

Розрізнити полуничний джем від людської крові, встановити за слідами шин на асфальті марку зниклого з місця аварії авто чи виявити за відбитками пальців справжнього злочинця. Усе це і не тільки, як у детективному серіалі, роблять експерти. І не будь де, а в Чернігові. 4 липня в Україні відзначається день судового експерта. В науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі МВС України працює близько сотні фахівців. Вони можуть провести 37 експертиз.

Експертизи тут проводять різні. Крім традиційних криміналістичних досліджень роблять і комп’ютерно-технічні, інженерно-транспортні, вибухо – та пожежотехнічні. В цьому році тут запровадили новітні напрямки.

Основними замовниками послуг центру є правоохоронні органи — поліція, прокуратура, суди, Служба безпеки України. Звернутися до центру може будь-яка людина, установа чи організація. Але для проведення кожної експертизи існують певні відмінності, як в отриманні документів, так і в оплаті.

Не лише за криміналістичними, а й за цивільними зверненнями працюють, наприклад, у секторі почеркознавчих та технічних досліджень і документів обліку. Експерти можуть виявити підробні документи і підписи в них. Для цього використовують спеціальні пристрої.

За словами експерта, сьогодні вони часто зустрічаються з випадками, коли беруть кредити на підставних осіб. Підробляють техпаспорти на автомобілі і водійські посвідчення, документи суворої звітності, папери стосовно спадщини. Часто зустрічаються підробки грошей, причому не лише в гривнях, а й в доларах та євро.

Експертизи різняться і за часом їх проведення. Усе залежить від кількості біологічного матеріалу, кажуть експерти. У біологічній лабораторії старший судовий експерт часто досліджує сліди крові.

Однією з найбільших проблем, з якою борються експерти-хіміки, є наркотичні речовини. Головний судовий експерт Оксана Власенко показує газовий хроматограф, за допомогою якого можна встановити якісний і кількісний склад наркотичних чи психотропних речовин. Нині вони чи не найчастіше зустрічаються експертам. В пошуках істини без права на помилку. Так діють незамінні помічники всіх судових слідств і резонансних розкриттів. Серед останніх – справа по загибелі Дениса Чаленка з Прилук. За рік експерти загалом проводять понад 4 з половиною тисяч досліджень.