НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Берегиня з шевронами з’явилась у центрі Чернігова

Featured Video Play Icon

До Дня українського добровольця, що відзначається 14 березня, у сквері імені Богдана Хмельницького встановили 4-метрову мотанку. Символічно на ній — макети шевронів військових частин та підрозділів, які боронили місто від ворожої навали в лютому-березні 2022-го року — 1 окрема танкова Сіверська бригада, 119 бригада територіальної оборони, 5 окремий полк зв’язку тощо.

Наша берегиня-мотанка була виготовлена ще до 22 року. І так сталося, що ми її планували поставити, але почалось повномасштабне вторгнення і ми не змогли реалізувати цей проєкт. І сьогодні дуже символічно, що ми зробили інший дизайн її. Спеціально були виготовлені макети дерев’яні для того, щоб робити цю вибійку. І тому я дуже вдячний усім, хто долучився до цього проєкту, – зазначив начальник управління культури та туризму ЧМР Олександр Шевчук.

Кропітку роботу над дизайном мотанки в старовинній техніці вибійки виконували місцеві майстри. Встановлення ляльки-берегині є певним відродженням етно-символів Чернігівщини, каже Олександр Шевчук.

І в цьому є певна символіка, що ми об’єднуємо тему оборони нашого міста Чернігова з нашою берегинею — мотанкою. І таким чином оце поєднання і є велика подяка нашим Збройним силам України, хлопцям, які боронили наше місто. Ну і вона сьогодні як оберіг для нас, про те, що Чернігів живе й буде жити й буде розвиватись, – підкреслив Олександр Шевчук.

Мотанка з глибинною історією привертає увагу містян.

Чудова ідея постанови такої ляльки. Усі люди, які прогулюються цим парком, зможуть подивитися на таку красу. А тим паче, що вся лялька прикрашена такими шевронами. І добре, що є розшифровка, що можна подивитись саме, який це батальйон, яка бригада, щоб люди розуміли і знали, що в нас час, хлопці, не дарма захищають нашу землю, наших людей. Це дуже цінно і важливо, – каже чернігівка Марина.

Побачити мотанку можна буде впродовж березня, а вже у квітні управління культури презентує інший проєкт, що й замінить її. Додамо, офіційно День українського добровольця Україна відзначає всьоме. 14 березня — дата символічна — саме тоді у 2014-му перші 500 бійців прямо з Майдану Незалежності вирушили на тренувальну базу в Нових Петрівцях, згодом вони сформували перший добровольчий батальйон для захисту нашої держави від російської агресії.