ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Бачити світ серцем: історія чернігівського підлітка, який підкорив соцмережі

Featured Video Play Icon

Він жодного разу не бачив світ, проте відчуває його серцем. Відео, на якому Андрій співає про найріднішу людину, сколихнуло соцмережі — його переглянуло понад 7,5 мільйонів людей. Військовослужбовці та військовослужбовиці, мами з дітками — у всіх сльози на очах від щемливого виконання пісні. Мама Андрія каже, талант хлопчика помітили ще в дитинстві.

Зараз йому 13 років, навчається він у Чернігівському реабілітаційному центрі. У нас дуже гарна школа, йому тут подобається, він навчається. Співає він, вірші він учить, легко це йому дається, читає. Звичайна дитина, тільки що не бачить і все, – розповідає мама Андрія Віра Омолс.

У родині Андрія шестеро діток, він — четвертий. Усі — об’єднані любов’ю та турботою одне про одного. Старший брат, Олександр, майже завжди поруч, захоплюється феноменальною пам’яттю юнака та його цікавістю до музики. Має Андрій і заповітне бажання.

Я мрію стати найпопулярнішим співаком в Україні, зустрітися з Вакарчуком. А чому тобі хочеться саме з ним зустрітися? Тому що мені подобається його голос. Чому тобі взагалі подобається співати? Тому що для мене це важливо. Якщо я не заспіваю, я не стану видатним артистом, – зазначає юний співак Андрій Шерстюк.

Талант Андрія помітили і в столиці. Зовсім скоро він поїде туди вчитися далі професійному співу. В родині кажуть, такої популярності не очікували, проте дуже раді підтримці українців.

Це тиждень шоку для мене. Я сиджу на телефоні, майже постійно дуже багато людей пишуть, дуже багато доброго, чи можуть допомогти. У нього зараз уже з’являється його мікробібліотека, але скоро вона розростеться. Ось буквально вчора йому подарували скрипку, вона абсолютно нова і її потрібно налаштувати. Із цим допоможе Ігор Хонін, так як у нього є знайомі, – каже брат Андрія Олександр Шерстюк.

Саме чернігівський співак та волонтер Ігор Хонін розмістив відео з хлопчиком у відомій соцмережі. Історією їхнього знайомства поділився з нами.

У мене традиція, коли я їжджу по школах, я співаю. Я заспівав із дітками — чую хлопець співає. Співає просто неймовірно, красиво. Познайомились, заспівали. Андрій — це як лідер цієї історії, але ця історія саме про школу. Про те, що ми з вами, але ми багато чого не вміємо й не любимо, і не хочемо. А ці діти, вони показують світу, що все класно. Андрій грає в шахи, Андрій вільно читає, Андрій вільно спілкується. Він живе і він подає приклад, – зазначає співак, волонтер Ігор Хонін.

Уже п’ять років пліч-о-пліч з Андрієм його вихователька Тетяна Макаренко. Каже, можна годинами говорити про підлітка, адже дитина унікальна. І те, як він відчуває людей — захоплює.

Він у мене такий перший у моїй практиці педагогічній — таких дітей не було ще. Він має свою особливість. І ця особливість допомагає йому мати той же самий голос і слух. Він коли прийшов, він же нас бачить по-своєму, він бачить вухами, і він розрізняв нас по голосам. І було якось так дивно, я ж розумію, що він мене не бачить, але ж він усіх знає. І спочатку це було якось так — от звідки ти знаєш, що це я прийшла? По голосам розрізняв, – говорить вихователька КЗ «Чернігівський НРЦ» Тетяна Макаренко.

Напередодні нашої зустрічі Андрій сказав Олександрові, що дуже хоче через дотик познайомитися зі знімальною групою, мікрофоном та камерою.

– Ти б хотів себе, можливо, спробувати на телебаченні? Хотів би.

Зараз триває збір на підтримку хлопчика. Для цього мама Віра створила для нього іменну картку, коштами з якої Андрій зможе самостійно скористатися, коли досягне повноліття. Кажуть, ці кошти на його майбутнє та розвиток.