ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Автомобілі для ЗСУ: як литовський благодійник допомагає українським захисникам

Featured Video Play Icon

Понад тисячу кілометрів з литовського Каунаса до Чернігова подолав благодійник  Томас Ючоніс. Все, аби доставити для українських  захисників та захисниць  укомплектовану необхідним спорядженням автівку.  А ще з собою взяв смаколики  — десятки кілограмів шоколаду. Вже понад рік чоловік допомагає нашому народу: вивозить поранених оборонців на лікування, передає гуманітарну допомогу та транспорт на фронт. За цей період у нього з’явилося чимало друзів як серед військових, так і цивільних. Томас каже: сьогодні варто об’єднувати усі зусилля, аби подолати “кривавого агресора”.

Ворог напав на вашу країну, я не міг лишатися осторонь, цього ворога потрібно знищити тут. Якщо не тут, він далі піде на Балтію. Так як ми три країни дуже маленькі, ми не зможемо його подолати. А потім він піде ще далі вглиб Європи, – зазначив литовський благодійник Томас Ючоніс.

Допомогу для українських армійців Томас збирає власними силами серед друзів, знайомих, а також не шкодує особистих заощаджень. Розповідає, литовці та інші народи країн Балтії усіма силами підтримують українців, які гідно дають відсіч загарбникам з московських боліт.

Буквально позавчора, вчора я був у Києві і розмовляв з мамою по телефону. Збирали гроші для українських дітей. Ті, які постраждали від війни. Ці гроші будуть використовуватися з метою, щоб діти змогли приїхати до Литви на відпочинок. І потім нещодавно була акція, збирали на ці антидронові пристрої  гроші для українських солдатів, – розповів Томас Ючоніс.

Благодійник із Литви встиг побувати на найгарячіших напрямках. До Чернігова ж його запросили волонтери, адже чимало наших земляків, які сьогодні боронять державу — потребують допомоги, зокрема і транспортом. Бійцям постійно доводиться пересуватися дорогами, що постраждали внаслідок ворожих обстрілів.

Основною роботою, якою займаюся, це пригон машин за кордону. Ми їх ремонтуємо і віддаємо хлопцям на нуль. Ми ставимо їх на тимчасовий облік, на фонд, а потім актам передаємо конкретно бійцям. З Томасом випадково познайомився, дали йому телефон, я з ним поспілкувався і так наша праця пішла, – каже представник Єдиного волонтерського центру Віталій Нечаєв.

До цього ми їздили до нього, брали там автівку, це вже друга автівка, яка передається  в Чернігів. Але я хочу сказати, що той вантаж, що він привозить, то, що він привозить машини, вони не мають фінансової якоїсь ціни, бо в цей час підтримати нашу країну, це дуже-дуже багато чого коштує, і ми дуже цим задоволені, що нас підтримують, значить ми йдемо правильним шляхом, – підкреслив волонтер Юрій Хоменко.

Завдяки допомозі, що надходила від різних європейських країн, чернігівські волонтери вже відправили на фронт понад два десятки позашляховиків.