Факт-новини: оперативні сюжети

Археологічні знахідки польового сезону 2019

Featured Video Play Icon

Прикраси, зброя, монети, посуд, знаряддя праці і навіть рештки портових конструкцій. Такі знахідки добули археологи під час останнього польового сезону 2019 року. Це 13 археологічних експедицій на території Чернігівської області. Найцікавіші матеріали презентували на виставці “Нові археологічні дослідження Чернігівщини” на подвір’ї історичного музею.

Людмила Сита показує унікальну знахідку – застібку фібулу, яка датується 2 – 3 століттям. Вона викликала в істориків та археологів значний інтерес.Цю річ, як і багато інших, археологи знайшли на Виповзівському археологічному комплексі. Там працювала група під керівництвом кандидата історичних наук В’ячеслава Скорохода.

Археологи досліджували і територію Шестовиці. Ці два поселення – топографічні близнюки, каже археолог. Тут колись проживало поліетнічне поселення – і слов’яни, і скандинави, тому місцевість багата на матеріальну культуру. Розкопки в Шестовиці та Виповзові проводили у співпраці з науковцями Варшавського інституту археології та Ноттінгемського університету. Серед організаторів виставки – чернігівські, ніжинські науковці і представники інституту археології Національної академії наук України. Всього тут представлено 280 експонатів. У зв’язку з карантином виставка мала експонуватися ще в квітні – до Міжнародного дня охорони пам’яток і визначних місць. Та відкрилася лише зараз і працюватиме в історичному музеї до початку грудня.