ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Апеляція щодо відсторонення від посади мера Чернігова: репортаж із зали суду

Featured Video Play Icon

  Львів, 27 січня. Увага всього місцевого самоврядування України прикута до апеляційного суду, де фактично вирішується доля всієї інституції в особі міського голови Чернігова – розгляд апеляційної скарги Владислава Атрошенка щодо рішення першої інстанції про відсторонення його на рік від посади. Сьогодні разом із ним тут мери понад тридцяти великих і малих міст, зокрема голова Асоціації міст і очільник столиці Віталій Кличко, мери Львова та Житомира Андрій Садовий і Сергій Сухомлин, народні депутати та обранці рад різних рівнів, а також представники громад Чернігівщини, які приїхали, аби підтримати свого колегу та, власне, захистити право самоврядності.

Нагадаємо, 7 грудня один суддя Яворівського районного суду Львівщини своєю ухвалою перекреслив волю майже 80% чернігівців та крім штрафу, передбаченого ч.1,2 ст.172-7 кодексу про адмінправопорушення – а саме вивезення родини на службовому авто з-під обстрілів – позбавив Атрошенка права керувати громадою терміном на 1 рік. Тепер чернігівський міський голова оскаржує це рішення.

Це системне політичне переслідування, воно проводиться усіма силовими, поліцейськими, і різними структурами останні півтора року і ця справа це очевидно вже квінтесенція. Вже ми досліджували корупцію, досліджували державну зраду, і зараз ми досліджуєм чи правильно виїхала моя дружина на службовому автомобілі за кордон, коли я вже чув постріли під кордоном Чернігова . Я сподіваюся на зважене неупереджене рішення суду.  

Дійсно моя дружина, коли я особисто на роботі чув постріли гарматні в Чернігові, вона терміново зібралася і на тому, чому було, вона виїхала, і я сподіваюсь, що це єдиний автомобіль в Україні службовий більше жодного автомобіля не перетинало кордон. Я за цей єдиний автомобіль готовий відповідать, решта це абсолютні дрібниці, які я – просто по людськи – я їх не сприймаю, я категорично за це заявляю, – підкреслив Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Після обґрунтування апеляції, аргументів сторони обвинувачення і захисту, мали заслухати ще і свідка – водія Чернігівської міської ради Олександра Коробка. Однак, оскільки він попросив час на консультацію зі своїм адвокатом, суд оголосив перерву в засіданні до 1 лютого. Позбавляти Чернігів міського голови, а Атрошенка – посади через те, що він хотів евакуювати свою родину з Чернігова, а сам залишився з військовими тримати оточене з усіх боків місто та забезпечувати його життєдіяльність, – на думку Віталія Кличка досить сумнівне рішення.

Позбавляти громаду права вибору міського голови, голову позбавляти на рік це прецедент вперше в історії України, я переконаний це напад на демократію це напад на самоврядування.  Ми знаємо, що більше 35 мерів було вкрадено, 5 на сьогоднішній день ми не знаємо де знаходяться, мери завжди були інструментом для пропаганди агресора рф. І в цей момент прийняти рішення евакуювати свою родину дітей жінку, але вибачте будь ласка не на тій автівці. У місті Києві евакуювали людей і потягами безкоштовно в більш безпечні місця і автобусами і швидкими і робили все для того, щоб зберегти життя людей, – зазначив Київський міський голова Віталій Клічко.

У той же час, кошти, які пішли на всі судові процеси Атрошенка, краще було спрямувати на військо – переконаний Львівський міський голова Андрій Садовий, який також виступив на підтримку очільника Чернігова.

От 24 лютого міський голова вивозить дружину двох дітей сам лишається в місті так, вони їдуть на тій машині, яка була готова поїхати, і починається оцей процес: НАЗК, ДБР, прокуратура, то я думаю що вже більше мільйона гривень потрачено на ті всі процесуальні речі а яке питання він мав лишити жінку і двох дітей в місті коли місто було повністю фактично оточено. Тому я хочу вірити, що суд прийме рішення в рамках українського законодавства і всю енергію треба спрямовувати на пошук корупціонерів, злочинців розумієте, там має бути прокуратура, там має бути ДБР, там має бути НАЗК, – констатує Львівський міський голова Андрій Садовий.

Додамо, що раніше про юридичну абсурдність рішення Яворівського районного суду Львівщини і очевидне перевищення головуючим повноважень неодноразово писали українські та міжнародні правники. АМУ, КВУ, рух «Чесно» та інші громадські організації, політичні експерти, лідери громад та народні депутати заявили про політичну вмотивованість цього рішення, тиск на місцеве самоврядування та знищення демократії. А також, що позбавляти місто керівника, враховуючи воєнний стан і загрозу ймовірного повторного наступу ворога, – підрив суддею обороноздатності і державна зрада.