НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Аналітика перевезень. Чого потребує транспортна мережа міста?

Featured Video Play Icon

У Чернігові мають бажання кардинально оновити пасажирські перевезення. Розпочали роботу з детального дослідження роботи громадського транспорту. Вони тривали два дні, а саме 16 та 17 червня. За цей час вдалося охопити 82 % задіяних у місті маршрутів та перевізників. Виявилося, що 66 тролейбусів ЧТУ вийшли на заплановані 11 маршрутів, як і передбачено договором з муніципалітетом, а от 57 автобусів із 262-х необхідних експерти не дорахувалися. Результати науково-дослідної роботи «Розробка та реалізація інтерактивної моделі оптимізації міських пасажирських перевезень міста Чернігова» представив керівник проєкту, доцент Чернігівської Політехніки Артем Тарасенко на розширеній нараді у муніципалітеті.

Дослідники провели аналіз технічного стану автотранспортного парку міських перевізників і виявили, що 25 % маршруток мають лише одні двері. На маршрути виходять 25 транспортних засобів віком до 10 років. Є також і вдвічі старші. При цьому комунальний транспорт перевозить лише близько 19 % платних пасажирів, решта пільговики. З автобусами усе навпаки. На підставі отриманих результатів дослідники запропонували кардинально новий формат організації роботи пасажирського транспорту у Чернігові.

При цьому перевізник буде отримувати кошти за фактично виконану роботу з єдиного муніципального центру. Враховуватимуть кілометраж та дотримання чіткого розкладу роботи. Водію вже не доведеться влаштовувати автоперегони, бо це не впливатиме на його зарплату.

Згідно з запропонованою моделлю детально аналізується кожен маршрут, вводяться нові, а так звані дачні не будуть прямувати центром Чернігова. Але всі ці революційні перетворення потребують чималих коштів, – акцентував міський голова.

Як тільки з”явиться більш предметна інформація щодо фінансових можливостей реалізації запропонованої концепціїї, її обов’язково оприлюднять, – підсумував Владислав Атрошенко. Нагадаємо, за останні 5 років за рахунок міського бюджету вдалося купити 37 нових тролейбусів чернігівського виробника. Вони пристосовані для перевезення маломобільних груп населення і відповідають сучасним вимогам.