Факт-новини: оперативні сюжети

А третьої негативної групи крові не вистачає. Репортаж з обласного центру крові

Featured Video Play Icon

Лікар – терапевт Чернігівського обласного центру крові Олена Маркович гортає медичну картку . У неї на прийомі – донор з 10-річним стажем Руслан Степанюк. За цей час він здав кров і плазму уже близько 30 разів.

Чернігівець буквально за 10 хвилин проходить процедуру донації крові. Для нього – це зовсім нескладна і звична справа. Та ще й корисна для здоров’я, зазначають лікарі.

Завідувачка відділу комплектування донорських кадрів Чернігівського обласного центру крові Ольга Найда тримає в руках подарунки. Це, каже, для донорів. Нині триває Всеукраїнська донорська акція, яка стартувала кілька днів тому, напередодні Всесвітнього дня донора саме в Чернігові. За словами Ольги Найди, до акції долучилося багато охочих здати кров. Це й досвідчені донори, і люди, які вперше виявили бажання допомогти врятувати чиєсь життя.

За тиждень акції нарахувалося вже близько двохсот донацій. Це багато і добре, кажуть у центрі, адже за місяць здебільшого здають кров близько чотирьохсот людей. Ірина Гусак вперше прийшла на процедуру. До цього її спонукали конкретні обставини – на прохання вагітної подруги.

У період карантину обласний центр крові не припиняв роботу. Навіть забезпечував транспортом постійних донорів. І нині дотримуються всіх вимог законодавства. А саму процедуру здачі крові, запевняють лікарі, можна пройти цілком безпечно.

Серед донорів нині, як і завжди, переважають чоловіки. Сьогодні обласний центр крові забезпечений майже повністю компонентами крові. Не вистачає лише третьої негативної групи. Хоча ситуація нестабільна. Доволі часто Чернігівський обласний центр крові навпаки потребує донорів. Тож сподіваються завдяки акції долучати до важливої справи все більше здорових людей, аби вони своїм вчинком могли подарувати комусь ще один шанс на життя.