ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Як чернігівські школярі надолужують освітні втрати

Featured Video Play Icon

Пані Аліна, викладачка Чернігівської гімназії №3, проводить урок української мови. Це одне із занять у межах освітнього проєкту «Keep Me Safe». Тут діти безоплатно надолужують освітні втрати, спричинені повномасштабним вторгненням рф, а також поглиблюють знання з основних дисциплін. Педагогиня розповідає, що найголовніше під час такого навчання – максимально зацікавити школярів і донести до них важливу інформацію в ігровій формі без надмірного навантаження.

-На жаль, прогалини є дуже великі. Начебто, у нас більш-менш спокійно в місті, але тривоги постійні, діти не встигають опанувати матеріал, за літо вони багато чого забули, щось не довчили ще минулого року. І ми займаємося саме на цих заняттях надолуженням цих прогалин. Заняття є дуже ефективними, – зазначає викладачка Чернігівської гімназії №3 Аліна Ковтун.

Перед стартом навчання кожен учитель проводить тестування серед учнів, аби оцінити їхній рівень знань та визначитися, на яких питаннях варто акцентувати увагу під час уроків. Опановують тут як теорію, так і практику. Програма для початкової школи розрахована на два місяці і складається з 16 занять.

-На тиждень в них два заняття з української мови і два з математики. Заняття проводимо парно, тоді структуровано можна охопити матеріали і більш конструктивно поговорити. Одне заняття триває 40 хвилин, між ними перерва 10-15 хвилин, щоб діти відпочили, – каже Аліна Ковтун.

Проєкт «Keep Me Safe»  реалізується командою освітньої фундації «MriyDiy» за підтримки Terre des Hommes Italia in Ucraina спільно з міським управлінням освіти у 10 навчальних закладах Чернігова – 2-х ліцеях та 8-х гімназіях. Заняття не є обов’язковими – до них діти долучаються за власним бажанням.

З 1-го вересня цього року розпочалося надолуження в групах для початкових класів. У нас працюють навіть на другій паралелі дві групи – набрали більше дітей. Здійснюють супровід три вчителі. Також працює підготовка до НМТ для 11-х класів, хоча ми гімназія й не навчаємо одинадцятикласників. Це збірна з міста, – розповіла директорка Чернігівської гімназії №3 Олена Яковчук.

Наприкінці листопада розпочнуться заняття для учнів середніх класів. А вже з наступного навчального семестру стартує новий набір на 4-місячний курс підготовки до НМТ, що складатиметься з трьох предметів: математика, українська мова та історія.

Також проєктний менеджмент – це фішка цього року. До проєктного менеджменту ще долучений педагог-організатор. Це цікавий напрям, який дає дітям змогу формувати навички написання проєктів для вирішення різноманітних соціально значущих проблем. З 4-го по 11-й клас теж групи поступово набираються, і реалізація проєкту теж буде на базі кожного з десяти центрів, – зауважила Олена Яковчук.

Також проєктом «Keep Me Safe» передбачається серія тренінгів для вчителів, спрямованих на підвищення їхньої професійної майстерності. Там педагоги ознайомлюються з новими інструментами та методиками, які допомагають ефективніше працювати з учнями та адаптуватися до викликів сьогодення.