ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Меморіал пам’яті Героїв планують створити у Чернігові: де пропонують встановити?

Featured Video Play Icon

У Чернігові на одній із історичних локацій міста планують створити Меморіал в пам’ять про всіх захисників і захисниць, котрі загинули за свободу і незалежність України. Про це на щотижневій ранковій нараді, 27-го серпня, в контексті відзначення 33-ої річниці Незалежності повідомив виконувач обов’язків міського голови Олександр Ломако. 

Власне, будувати меморіал, за його словами, будуть вже після здобуття нашої державою перемоги у війні з росією, а поки місто працюватиме над його ідеєю.

– Місто планує  розробити і замовити концепцію меморіалу всіх героїв, які віддали життя за незалежність і свободу України. Якісного меморіалу, який буде передавати, одночасно, і біль нашої громади за втрати, і гордість нашої громади за героїзм і мужність наших захисників. Найкраще місце, на нашу думку, для такого меморіалу це Болдина гора в Чернігові. Це ми плануємо зробити якісний, сучасний, масштабний проект.  Це треба робити всеукраїнський конкурс, великий, залучати найкращих фахівців, найкращих архітекторів, і конкурс можна починати проводити, навіть, під час війни. Я думаю, що спокійно це можна в наступному році, або в цьому, навіть, році починати, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

На сьогодні ж відповідальність громади в питаннях пам’яті – це, насамперед, завершення меморіального комплексу в Ялівщині, де під час активних бойових дій у лютому-березні 2022-го ховали як військових, так і цивільних, гідний догляд за похованнями оборонців міста на всіх кладовищах, де вони знайшли свій останній спокій, сектор військових поховань і відбудова каплички на Яцево.

Саме завдяки тим, хто поклав своє життя за мирне українське небо, і тим, хто продовжує за нього боротися, ми вкотре могли відзначати найбільше державне свято. 

Не святкували, поки що, відзначали. Будемо святкувати після перемоги. Кому найбільше хотілося зателефонувати і привітати в цей день? Звичайно, в першу чергу, нашим героям, захисникам і захисницям, які зараз зі зброєю в руках захищають нашу незалежність. Якщо говорити, хто сьогодні найвидатніші чернігівці, то всі мешканці нашого міста, які в лавах ЗСУ захищають Україну, сьогодні вони найбільше прославляють Чернігів зараз, і найбільші герої. Тому що Збройні сили України це єдиний сьогодні Гарант нашої Незалежності і найкращий переговорник з агресором.  По-друге, це родини чиї близькі зараз в полоні, це, звичайно, невимовний біль.  І, звичайно, це родини наших загиблих захисників, захисниць, які втратили найцінніше на цій війні – дитину, сина чи доньку, маму чи тата, найрідніших. І це ціна нашої Незалежності. І, на жаль, вона дуже і дуже велика, – зауважив Олександр Ломако.

І нині головний обов’язок тут, в тилу, створити дійсно ту країну, за яку наші Збройні сили стоять на фронті, каже Ломако.

Наша найкраща пам’ять про всіх наших героїв, які віддали і віддають життя за нашу свободу, це збудувати таку країну, якою вони б пишалися. Сильну, демократичну, справді – незалежну країну, яка гарантуватиме безпеку своїм громадянам, з якою рахуватимуться в світі, і яку поважатимуть в світі. Саме за таку країну воюють зараз наші захисники і захисниці, і найкраща пам’ять – це не слова, це заяви пафосні і, навіть, не пам’ятники. А саме країна, якою вони б пишалися, за яку вони воюють, – підкреслив Ломако.

Додамо, цього тижня, 29-го серпня, громада традиційно разом із усією державою вшановуватиме пам’ять полеглих захисників та захисниць України, всіх і кожного, в день однієї з найтрагічніших сторінок російсько-української війни до повномасштабного вторгнення – виходу українських воїнів із оточення під Іловайськом у 2014-му. За інформацією президента Володимира Зеленського, станом на початок 2024-го, у цій війні загинуло понад 30 тисяч українських військових.