Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові стартував другий сезон проєкту для освітян “Перша платформа”

Featured Video Play Icon

У Чернігові продовжують формувати та вдосконалювати простір для викладачів мистецьких шкіл міста. 21 серпня у літературно-меморіальному музеї Коцюбинського стартував другий сезон проєкту “Перша платформа” за ініціативи управління культури і туризму. Це своєрідний майданчик, де вчителі та вчительки мають змогу поглибити знання з історії української культури, зокрема дізнатися більше про дисидентську спадщину.

Метою цієї платформи є саме такий деколонізаційний аспект, тобто ми відкриваємо ті знання, які були невідомі, заборонені, закриті. Українська культура має тяглість, не дивлячись ні на що, вона має коріння, яке рубають, а воно відновлюється, – розповідає Юлія Кравченко, кураторка проєкту “Перша платформа”.

Захід присвятили переосмисленню творчості Михайла Коцюбинського. Зокрема, говорили про “Тіні забутих предків” та екранізацію Параджанова. Викладачі мали змогу отримати додаткові знання, щоб згодом передати їх своїм учням.  

Важливо відмітити, що всі ці зустрічі є сертифікованими. Наші педагоги, окрім того, що отримують знання, отримують можливість до саморозвитку, вони і отримують ті дипломи, сертифікати, які потім нараховуються на момент підвищення їх кваліфікації. А це впливає на статус кожного педагога, – говорить Катерина Литвин, заступниця начальника управління культури і туризму ЧМР.

Минулого року на зустрічах “Першої платформи” освітяни мали можливість попрацювати із психологами та пройти курси домедичної допомоги. У другому сезоні планують і надалі покращувати навички та дізнаватися про підходи неформальної освіти.

Нові методики, як можна спілкуватися з учнями, щоб їм було цікаво приходити до мистецької школи, цікаво було вчитися грати на інструментах, співати. Методика викладач-учень один на один, як можна спілкуватися, щоб дитина тобі довіряла, розкрилася і, звичайно, таким чином розкривати її творчі можливості, – каже Марина Мойсієнко, директорка Чернігівської музичної школи №2 ім. Богословського.

Заключну зустріч другого сезону “Першої платформи” планують провести в травні наступного року.