Факт-новини: оперативні сюжети

Менше дітей, більше інклюзії: яка ситуація у школах і садочках Чернігова?

Featured Video Play Icon

Перші протирадіаційні укриття, оновлення харчоблоків, предметних кабінетів та масштабні ремонти закладів. Про те, як сьогодні відновлюється сфера освіти Чернігова, плани на найближче майбутнє та ситуацію по школах і садочках в цілому перед початком нового навчального року 20-го серпня йшлося на загальноміській нараді.

За словами очільника профільного управління, процес формування груп і класів ще триває, однак вже можна говорити про зменшення кількості дітей як у дошкільних, так і загальноосвітніх закладах. Зокрема, в дитсадках списково очікується 6 тисяч 560 дітей – на 160 менше, ніж минулого року. У школах, попередньо, на 1100.

По школах станом на сьогодні в системі Icom є дані 26013 дітей. В той же час, значно збільшується кількість і дітей, і кількість класів дітей із особливими освітніми потребами. Фактично, якщо говорити до попереднього року в нас буде на 49 дітей з особливими освітніми потребами більше в школах міста. І це загалом 348 учнів і 187 класів. Попередній навчальний рік було 299 дітей і 158 класів, – говорить Василь Білогура, начальник управління освіти ЧМР.

Що стосується садків, нині за підтримки UNICEF в п’яти закладах – 64-му, 70-му, 72-му, 73-му та 75-му ремонтують групові приміщення, коштом бюджету громади в низці ДНЗ проводять невеликі капітальні та поточні роботи. В розпалі також повна комплексна відбудова садочка №19 на Подусівці – проєкт, що реалізується завдяки партнерству з Латвійською Республікою та ПРООН.

У чотирьох школах, що визначені майбутніми академічними ліцеями, місто облаштовує сучасні предметні кабінети інформатики, хімії та STEAM-лабораторію, з новими меблями, спеціалізованим обладнанням і технікою.

Із коштів те, що робиться з партнерами, дуже багато роботи проводиться з фондом “ACTED”. На сьогодні підписана угода і вже можна сказати, що приступили до роботи по 20-ій школі, хоча з запізненням. Наразі підписана угода по 34-ій школі і проходить закупівля по 33-ій школі. В рамках цих трьох проєктів планується проведення великих таких, структурних ремонтів, з утепленням корпусів навчальних, із заміною вікон, де є потреба, – каже Білогура.

Допомагає ACTED і з капітальним ремонтом харчоблоків у 20-ій та 33-ій школах. У 35-ій на відновлення відповідних приміщень і потужностей вдалося отримати фінансування з держбюджету – сам проєкт планується завершити до кінця 2024-го. Ще один харчоблок, який зміниться до невпізнанності, – у школі №13. З його ремонтом, як і відбудовою всього закладу, допоможе швейцарсько-український проєкт “DECIDE”.

В рамках співпраці з “DECIDE” управління освіти реалізувало пілотний проєкт по проведенню дослідження, аудиту системи організації харчування в закладах освіти міста, де було повністю проаналізовано і організацію харчування в садочках і в школах. І наразі фахівці опрацьовують можливі рішення по оптимізації і поліпшенню якості харчування, – розповідає начальник управління освіти ЧМР.

Крім того, як повідомив Василь Білогура, в місті розроблено повністю нове меню для шкіл відповідно до збірника рецептур Євгена Клопотенка і затверджених міністерствами освіти та охорони здоров’я технологічними картками. 

А в трьох закладах – школах №2, 29 і 35, незабаром розпочнеться облаштування перших протирадіаційних укриттів – для підтримки сфери освіти у створенні безпечних умов навчання Кабмін спрямує місту майже 177 млн гривень.