Факт-новини: оперативні сюжети

Позачергова сесія: які питання виносять на розгляд?

Featured Video Play Icon

Допомога військовим, звернення до центральної влади, питання життєдіяльності міста та майже три десятка земельних. Скликається позачергова, 42-га сесія міської ради Чернігова, в порядку денному якої – 65 позицій, включно з депутатськими запитами та різним. 13-го серпня їх попередньо розглянули на погоджувальній раді і до пленарного засідання мають детально опрацювати в комісіях.

Перше питання, традиційно ми передаємо обладнання нашим захисникам, військовим, які робили заявку на міську раду. Те, що ми зараз бачимо по тим тендерам, що вже відбулися, це близько 6 млн грн, там різні типи обладнання, – зазначив Олександр Ломако, в.о. Чернігівського міського голови.

Зокрема, мова про квадрокоптери, генератори, пульти, компʼютерну техніку тощо, придбані військовим частинам за їхніми зверненнями. Далі низка міських програм на наступні роки, зміни до діючих, як от можливість управління ЖКГ виконувати благоустрій на обʼєктах сфери освіти, до прикладу, 13-їй школі на Подусівці, що нині ремонтується коштом партнерів і де за гроші міського бюджету хочуть облаштувати територію закладу. Перепрофілювання 19-ої школи – дискусійне між батьками і профільним управлінням, а також поточні зміни до бюджету.

Прохання уважно подивитися їх на комісіях, там є ряд важливих напрямків, та сама 13-та школа, про яку сказав, і оборонні споруди, і провалля на перехресті вулиць народного руху і Бандери, і додаткові кошти на встановлення генераторів в школах у пунктах незламності, і дрозда благоустрій, і ремонт дахів в школах номер 16 і 5, і деякі інші кошти по закладах охорони здоров’я, освіти, – наголосив Ломако.

Виноситься на найближчу сесію і кілька звернень до Уряду. Насамперед, стосовно необхідності збереження у 2025-му зарахування до місцевого бюджету 64% податків на доходи фізичних осіб та повернення надходження так званого силового ПДФО, щоби місто могло і надалі відновлюватися, посилювати енергетичну незалежність та допомагати силам оборони, надавати сімʼям захисників соціальну підтримку і реабілітацію:

І звертаємося до Кабінету Міністрів щодо врегулювання питання фінансування військової адміністрації, тому що закон говорить, що воно ведеться з двох джерел: місцевий бюджет по місцевому самоврядуванню, державний бюджет по воєнному стану, а постанова кабінету міністрів тільки на місцевий бюджет покладає, тому ми звертаємося до уряду надати субвенцію на фінансування утримання військової адміністрації в місті Чернігові раз вона вже створена державою, хай би вони її і фінансували.

З порядком денним та проєктами рішень можна ознайомитися на сайті муніципалітету. Там же можна буде слідкувати і за онлайн-трансляцією сесії.