Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігів готується до зими

Featured Video Play Icon

Технічних питань немає, але є фінансові. Теплопостачальні підприємства міста готуються до зими: ремонтують обладнання, проводять ремонтно-відновлювальні  роботи на зношених і аварійних трубопроводах. І все це із «зав’язаними руками»: понад місяць рахунки АТ “ОТКЕ” арештовані. Про це повідомив керівник «Облтеплокомуненерго» Олексій Щербина на ранковій нараді 13 серпня. Як відомо, до кінця воєнного стану в Україні діє мораторій на підвищення цін і тарифів на природний газ і теплопостачання. Держава мала б компенсувати тепловикам різницю, але вона не відшкодовується, каже Олексій Щербина. В АТ «ОТКЕ» виросли борги перед «Нафтогазом». 

З одного боку ми маємо не відшкодовану державою різницю в тарифах в розмірі майже 200 мільйонів. З іншого боку, ми маємо заборгованість за газ за сезон 2021-2022, тож це теж 204 мільйонів. Але «Нафтогаз» вже виграв суд, всі інстанції, тому ситуація тут важка саме в цьому плані, – каже Олексій Щербина, позаштатний радник секретаря Чернігівської міської ради.

І в той же час зростають складові  тарифу – вартість електроенергії, комплектуючих і матеріалів, зарплати працівників та інше – росте собівартість послуг. Відшкодування різниці в тарифах враховано навіть в законі про держбюджет. Але проблема досі не вирішена. 

Держава має компенсувати різницю між собівартістю і реальною вартістю 200 мільйонів гривень. Не компенсує, три роки вже здається, не була компенсація. А “Нафтогаз” державне підприємство йде в суд і через борг 200 мільйонів за газ, який сформувався в результаті дії держави, арештовує   рахунки підприємства. Тепер підприємство не може у нормальному режимі готуватися до зими, тому що з арештованими рахунками це дуже непроста робота, відверто кажучи. І при цьому нікого це в країні не турбує, тому що «Нафтогаз» займається своєю частиною справи: вибиває, грубо кажучи, через суди кошти з підприємства. А держава каже: ми колись вам компенсуємо ці 200 мільйонів, може через рік, а може і через два. Або взагалі нічого не кажуть. Це ще більш цікаво, – говорить Олександр Ломако, в.о. Чернігівського міського голови.

Олександр Ломако дав доручення управлінню економіки спільно з підприємствами підготувати до наступної сесії звернення до уряду щодо цієї ситуації, яка ускладнює підготовку до зими.

От у нас з одного боку всі розказують, що у нас дуже складна зима. Треба збудувати генерації, треба нам опалювальний сезон пройти, треба переходити на якісь альтернативні джерела, треба газові генератори ставити. Тільки ми вам рахунки заарештуємо, не заплатимо різницю у тарифах, яка сформувалася через дії держави, арештуємо рахунки. А далі, якщо проблеми, то прийде СБУ, – каже Ломако.

І в таких умовах теплопостачальники готуються до опалювального сезону, який може бути складним, враховуючи значні пошкодження української енергосистеми. Продовжуються гідравлічні випробування на магістралях Чернігівської ТЕЦ, в результаті яких минулого тижня виникло вісім поривів. В результаті чого споживачі були відключені від гарячого водопостачання на два дні.    

Один порив серйозний, тому треба буде ще на кілька днів перекривати ділянку в районі Коцюбинського. Інші пориви будуть виконуватись без відключення всіх споживачів, – зазначає Олексій Щербина, позаштатний радник секретаря Чернігівської міської ради з теплопостачання.

Усувати аварії теплопостачальним підприємствам, зокрема, допоможуть два спецавтомобілі, які минулого тижня надійшли від Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в якості донорської допомоги. Як розповів Олексій Щербина, в місті триває встановлення альтернативної генерації електричної енергії. Роботи йдуть за графіком і мають бути завершені у листопаді.