Факт-новини: оперативні сюжети

Посилення оборонних споруд, постійна підтримка ЗСУ та облаштування меморіалу в Ялівщині – головні питання наради

Featured Video Play Icon

Чернігів продовжує посилювати фортифікаційні споруди навколо міста. Важливість цих робіт – спільна позиція військових та Чернігівської міської ради. Під час щотижневої наради у муніципалітеті заступник начальника управління ЖКГ Євгеній Дейнеко розповів, що вони вже провели процедуру на закупівлю залізобетонних виробів, які використовуватимуть під час будівництва вогневих позицій довкола Чернігова.

Наразі розглядаються документи і за результатами буде визначено переможець.Ми розглядаємо максимально швидко. Тому що ми розуміємо, що у нас уже осінь скоро, – каже Євгеній Дейнеко, заступник начальника управління ЖКГ.

Також створено проєкт для зведення оборонних споруд, який зараз погоджує військове командування. Зі свого боку виконувач обов’язків Чернігівського міського голови Олександр Ломако дав доручення представникам управління ЖКГ проводити систематичний контроль якості матеріалів, з котрих виготовлятимуть фортифікаційні споруди. Адже головне завдання міста — забезпечити практичність та надійність таких укріплень.

Вимога до вас як до управління, яке контролює ці роботи, є замовником чи якусь лабораторію треба ставити на заводі, який буде ці конструкції виробляти. Чи регулярний контроль якості, зі спеціалістами треба визначитися, але забезпечити чіткий контроль для того, щоб бетонні споруди, які ми будемо робити для оборони навколо міста були максимальної якості і щоб до них не було претензій ні у військових, ні у перевіряючих органів, – зазначає Олександр Ломако, в. о .Чернігівського міського голови.

В управлінні ЖКГ повідомили, що для цієї перевірки вони в подальшому залучатимуть спеціалізований державний інститут, який фахово контролюватиме якість перед поставками. Усього цього разу планується створити 17 конструкцій.

Нам військове командування дало 21, потім один великий начальник, колишній військовий, вирішив, що 21 багато, треба 17, і нам рада оборони дала позицію 17, так 17, тому 17 цих конструкцій, коли вони будуть виходити з заводу, кожну треба перевірити, щоб вона була ідеальної якості, – говорить Ломако.

Зараз місто опрацьовує заявки від двох військових формувань на придбання 1000 дронів. Також громада перерахувала 6 млн гривень для оборонців, які перебувають на Лиманському напрямку. Ці кошти підуть на закупку РЕБ та генераторів перешкод. Нагадаємо, що попри вилучене з бюджету громади військове ПДФО та загальний дефіцит коштів, у Чернігові діє міська Програма шефської допомоги військовим частинам ЗСУ, Нацгвардії, Державної спецслужби транспорту та Держприкордонслужби України на 2023–2024 роки. Олександр Ломако повідомив, що в межах цієї програми громада планує перерозподілити кошти для допомоги окремим військовим частинам.

Десь 62 мільйони на придбання матеріальних цінностей, на придбання обладнання, дрони, РЕБИ в першу чергу, машини, ну і все, що замовляє наша військова частина. Тобто плюс 62 мільйони на придбання безпосередньо.Ми купили вже близько 30 млн грн, приблизно цих 30 млн грн купили матеріальні цінності і передаємо зараз наступної сесії на військові частини.І до кінця року ще до 62 млн грн — це пряма допомога саме не субвенціями,а придбаними конкретними дронами, РЕБами, машинами,технікою і так далі. Це важливий напрямок, – зазначає очільник міста.

Триває і облаштування меморіалу в Ялівщині. Нагадаємо, під час боїв за Чернігів на старому кладовищі було поховано 1188 людей, з яких 75 військових. І зараз тут за рішенням рідних та близьких продовжують ховати загиблих захисників. Встановлення меморіалу важливе, аби громада гідно вшанувала пам’ять Героїв, які не дали ворогу захопити місто, не пустили росіян в серце країни і далі виборювали незалежність. Наразі в Ялівщині встановлюються пам’ятні знаки. Фундаментами обладнана майже сотня захорень.

Встановлено більше 60 нижніх частин чорних, понад 50 нижніх сірих і 37 повністю пам’ятники вже готові. Повністю під ключ. Тобто їде конвеєр встановлюється низ, потім кілька днів для того, щоб суміші набрали міцності, потім далі, далі, далі і збирається. Верхні частини відповідно до погоджень з близьким, – каже заступник начальника управління ЖКГ.

Виконано і комплекс робіт з благоустрою та озеленення території меморіального комплексу. Зокрема, встановили освітлення та облаштували пішохідні доріжки:

Доріжки майже всі виконані також у минулому році. Там залишилась одна частина, яка зараз біля лісу. Якщо опади є, то з цієї сторони сходить вода.

Загалом, всі заплановані на цей календарний рік роботи в Ялівщині фахівці планують завершити до початку жовтня.