ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Стрільба з різної зброї, тактична медицина: як бійці 1–ої танкової бригади відточують свої навички

Featured Video Play Icon

Колючий дріт, шини та бліндажі — це головні елементи смуги перешкод на навчаннях бійців 1-шої окремої танкової Сіверської бригади. Перепони військовослужбовці долають із легкістю, адже у більшості за плечима багаторічний досвід роботи у зоні бойових дій. Після проходження смуги вони беруть до рук зброю і починають відточувати майстерність стрільби. Воїни кажуть: такі тренування — спосіб завжди тримати себе в тонусі та поновлювати знання у пам’яті.

Стріляли з положення стоячи, з коліна, лежачи. Навіть показали зі спини. Раніше я такого не практикував. Як мені сказали, коли я вчився у школі сержантів, є до чого прагнути, є чому вчитися. Ніколи не треба зупинятися на досягнутому, треба саморозвиватися в будь-якому випадку. Деградувати – це не в армії. В армії треба розвиватися постійно, – зазначає “Зевс”, військовослужбовець 1-шої окремої танкової Сіверської бригади.

Інструктор з бойової підготовки з позивним “Саїд” розповідає, що зараз тренує військовослужбовців і показує, як стріляти в екстремальних умовах ведення бою.

-З різних ситуацій, з різного укриття, так як не завжди є можливість стріляти з окопа, чи на відкритій місцевості. Тобто може бути таке, що це міська забудова, і потрібно стріляти з-за кутка. І в даний момент ми відпрацьовуємо такі моменти. Більше для вуличних боїв, але і при зачистці окопу знадобиться, – уточнив інструктор «Саїд».

Ще одна надважлива навичка, яку вдосконалюють військові — робота з протитанковою зброєю. Інструктори розповідають про характеристики гранатометів та їхнє ефективне застосування на полі бою.

Щоб кожен боєць знав, яка у нас є протитанкова зброя на озброєнні, і кожен боєць знав, як нею користуватися. Тому що люди мають бути професіоналами, щоб якщо виїде танк, щоб не була лише одна людина, яка може здійснити постріл з гранатомета по танку, а щоб це знали всі, щоб кожен міг виконати плюс-мінус цю задачу, -зауважив  інструктор з бойової підготовки 1-шої окремої танкової Сіверської бригади «Лотос»

Усього на тренуваннях продемонстрували 5 видів гранатометів.

-АТ4 – шведський гранатомет. РПГ-75 – американський гранатомет одноразової дії, це все тут лише одноразові гранатомети. Bullspike-AT з термобаричною дією ураження. Тобто дуже хороша штука проти бліндажів, окопів, будівель. NLAW — це  гроза танків. Дієва штука, якщо вміти правильно користуватись нею, якщо все виконати правильно, і вдача буде ще й на стороні бійця, то танку хана. І РПГ-22, – розповів інструктор з бойової підготовки 1-шої окремої танкової Сіверської бригади «Лотос».

Ми постійно тренуємося, у нас ці заняття по гранатометах і раніше були, а зараз ми просто повторюємо.  І тому в таких бойових діях потрібно на автоматі все робити, що ти вмієш. І ці знання дуже знадобляться, – підкреслив військовослужбовець 1-шої окремої танкової Сіверської бригади «Каспер».

Знання та навички тактичної медицини є важливими для порятунку життів. Вони відіграють головну роль у забезпеченні ефективної медичної допомоги пораненим в умовах бойових дій. Тож і наші військові постійно вчаться, переймаючи закордонний досвід та застосовуючи власний. Зокрема, на одному із своїх занять вони накладали один одному турнікети.

-Не завжди є можливість візуально спостерігати за даною процедурою. Тобто більше ти використовуєш тактильні відчуття і інтуїтивні, – каже військовослужбовець 1-шої окремої танкової Сіверської бригади «Дуб».

Випрацювали, виробили протокол надання домедичної допомоги, більш відомий як M.A.R.C.H. І ми по цьому протоколу працюємо. Є різного рівня протоколи, той, який ми робимо – рівень бійця-рятувальника. За три дні, за умови того, що достатня матеріальна база і ухил на медицину, по суті, за три дні можна досягти того, що боєць буде мати розуміння і певні навички з надання домедичної допомоги в бойових умовах, – підкреслив інструктор з тактичної медицини 1-шої окремої танкової Сіверської бригади «Рейдер».

Додамо, ці тренування також загартовують психологічну стійкість. Військові навчаються контролювати стрес, реагувати на небезпеку, аби залишатися максимально зосередженими під час бойових дій.