ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові підвищили офіційну зарплату водіям міських автобусів

Featured Video Play Icon

Не менше 15 тисяч гривень. У Чернігові підвищили офіційну зарплату для водіїв автобусних маршрутів. Такі зміни до Програми розвитку громадського транспорту загального користування депутати міськради підтримали на засіданні позачергової, 41-ої сесії, 10-го липня. Зокрема, аби в умовах гострого дефіциту кадрів на підприємствах – зберегти їх та фінансово стимулювати. Умови, за яких раніше перевізники одержували компенсацію – забезпечення містян низькопідлоговими автобусами середньої місткості з валідаторами, вивід їх на маршрути за відповідними графіками тощо, то нині пунктом про заробітну плату ці вимоги розширили.

Зараз в одного з перевізників ця цифра 18 тисяч. У двох вона більше 15, у решти вона 8. Ми розуміємо, що на ринку водії не можуть працювати за 8 тисяч гривень. У нашому тролейбусному управлінні заробітна плата 23 тисячі гривень, наприклад. У приватних перевізників — вона в середньому 15–18–20 тисяч гривень, у залежності й більше мабуть від робочого часу. 8 не може бути — це означає, що доплата йде в конверті, недоотримує громада міста кошти в бюджет. Ми пропонуємо в цій програмі компенсувати доплати приватним перевізникам за кілометр роботи тільки за умови, якщо в них зарплата водіїв 15 тисяч гривень. Не у водіїв, а взагалі зарплата на підприємстві, – пояснив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Зараз Чернігів посідає першу сходинку за рівнем якості громадського транспорту в Україні, зазначив Ломако. Водночас місто активно сприяє розвитку й комунального парку. Зокрема, місто купує десятки нових тролейбусів. Лише за 2023-й придбано шість машин, цього року — плюс чотири з автономним запасом ходу. Усього містом курсує з півсотні сучасних «рогатиків».

За даними «Укрелектротранспорту», економічні показники нашого комунального підприємства одні з найкращих. Тобто, близько 40 % комунальне підприємство заробляє сам на себе. Таких показників в Україні немає, – зауважив директор «Чернігівської транспортної компанії» Артем Тарасенко.

Чернігів і надалі триматиме курс на якісні послуги з громадських перевезень. До того ж для максимальної зручності містян, зараз розробляється новий маршрут, який з’єднає діагностичний центр із Подусівкою та Шерстянкою.