ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Підтримує захисників і бореться за життя сама: історія жінки-переселенки, яка потребує допомоги

Featured Video Play Icon

Тетяна Шульжинська-Космовська показує світлини свого рідного дому. Все, що лишилося – фасад та покрівля з дірками. Під час активних бойових дій окупанти, в одну мить, знищили все, що наживалося роками. Жінці з сім’єю довелося евакуюватися із села Грабівка, що на Чернігівщині, і почати шукати прихисток. Тепер новий дім Тетяни  — квартира в модульному містечку на вулиці Володимира Дрозда у Чернігові.

-Нам розбили будинок. Раніше нам трохи батьки допомагали, бо у них було хазяйство, була корова, були свині. А тепер цього немає, тому що собаку вбило, хазяйства немає, будинок розбитий, – розповіла тяжко хвора Тетяна Шульжинська-Космовська.

На її плечах опіка та турбота про 3-х дітей,  двоє з яких — неповнолітні. Найменшу дівчинку Тетяна вдоречила. На долю жінки випало чимало випробувань, серед яких захворювання на онкологію, а потім додався і лімфостаз нижньої кінцівки. Вона потребує дороговартісного лікування за кордоном, яке не в змозі оплатити самостійно.

Мені потрібно операцію робити. Мені важко ходити, мені важко пересуватися, мені важко сідати, мені важко шкарпетки одягати. Я постійно потребую сторонньої допомоги в зв’язку з ногою,тому що я не могу не зігнутися, нічого. Для моїх дівчаток — донечок, і для сина буде велика втрата, якщо зі мною щось трапиться.І чоловік у мене інвалід. Нам потрібно, щоб у родині хоч хтось один був більш-менш здоровий,чоловікова хвороба не виліковується, – зазначила Тетяна Шульжинська-Космовська

Родина живе лише на пенсію по інвалідності, яку одержує чоловік Тетяни. Вона розповідає, що зараз постійно на знеболювальних, має підвищену температуру і фактично недієздатна. Для жінки головна мотивація – сім’я і мрія про одужання.

Старший син ось в цьому році закінчив 11 клас. От буде вступати, а донька менша ходить у перший клас.У мене діти дуже гарні, я їх люблю дуже.Для мене це мої дівчатка, це мої квіточки, син у мене теж моє сонечко. Я за ними тягнуся, я хочу допомогти дітям. Тому що діти це наша радість, це наша допомога.  Вони і так у мене пережили, коли будинок ракета влетіла, там 7 штук, вони у погребі були, – сказала Тетяна Шульжинська-Космовська.

На лікування Тетяна планує поїхати до своєї старшої доньки, яка тимчасово мешкає в Німеччині. Нині жінка потребує коштів перш за все на обстеження у клініці, дорогу та ліки. За допомогою вона звернулася і до Чернігівської міської організації Червоного Хреста України. Відтоді волонтери постійно на зв’язку з Тетяною.

Ми допоможемо, пошукаємо організації, які зможуть.Вона вже домовилася про виїзд, вона знає, куди вона їде, які організації їй будуть допомагати.Проблема стоїть зараз у неї в коштах і проблема стоїть, з ким залишати дитину. Ми будемо шукати, звертатися в різні соціальні служби, в різні наші інстанції,де допоможуть саме з цією проблемою. Всю інформацію по місту, де це працює, хто цим займається, ми можемо їй надати. Про лікування вона вже домовилася, якщо їй треба буде якийсь супровід, ми надамо їй супровід, – підкреслила голова Чернігівської міської організації Червоного Хреста України Олена Лазаренко.

Попри проблеми зі здоров’ям жінка не полишає свого хобі, яке відволікає від тривожних думок – це в’язання. Каже, що матеріально допомогти нашим воїнам не може, а тому підтримує їхній моральний дух і в’яже синьо-жовті прапори, які потім поїдуть на фронт. І поки наші хлопці виборюють свободу та незалежність України на передовій, Тетяна бореться за життя.        

Допомогти Тетяні можна, перерахувавши кошти на картку – 5168752107168059