ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Starlink для воїнів: дві сестри з Чернігівщини обрізали волосся, щоб допомогти ЗСУ

Featured Video Play Icon

Зрізати коси, продати їх, а виручені кошти віддати на потреби ЗСУ. Така ідея в сестер Діани та Катерини Лискун з’явилася на початку лютого. Дівчата родом із села Ядути, що в Ніжинському районі. Катерина навчається в п’ятому класі, Діана — у другому. Про можливість продати волосся та в такий спосіб допомогти бійцям — дізналися із соціальних мереж.

-В мене була рекомендація, якась дівчинка теж відрізала волосся і мені теж захотілося. Я сказала й Катя теж захотіла.

Батьки на ініціативу дівчат погодилися не одразу, адже тато завжди хотів, щоби доньки мали довге волосся. Проте дізнавшись, що кошти підуть на потреби наших захисників — рішення змінив.

 – Ідея вперше з’явилася в Діанки, вона була ініціатором. Чесно кажучи, я була в шоці. У неї раніше ніколи не було такого бажання обрізати своє волосся. – А в Каті було бажання обрізати своє волосся, бо їй хотілося коротше. 5 сантиметрів ми підрізали, але я казав, як виповниться 18 — можете різати, робити все, що хочете, а так до 18 років тато хоче бачити з волоссям. Діанка вирішила на ЗСУ допомогу всю віддати — я погодився, – кажутьІнна та Роман Лискуни.

За свої коси дівчата отримали 10 тисяч гривень. Передати суму вирішили волонтерці із Чернігова — Сніжані Андрущенко. Вона допомагає родинам, чиї оселі постраждали від ворожих обстрілів, а також бійцям, що знаходяться в гарячих точках. Про усі благодійні збори волонтерка  розповідає у своїх дописах в соціальних мережах. 

– Постійно щось публікую і до мене звернулася Інна Лискун, вона мені зателефонувала й говорить: «Тут мої дівчата прийняли таке рішення відрізати волосся. Вірніше, вони вже його відрізали». Тобто мене поставили перед фактом. «Вони хочуть кошти перерахувати саме тобі». Я трошки розчулилася, до сліз вони мене довели. І я говорю, що от якщо ви мені довіряєте, а вони за мною слідкували, бачили всі дописи. Я говорю, ну добре. Вона каже, я перерахую, а ти сама там, ми тобі довіряєм, – розповіла волонтерка Сніжана Андрущенко.

Порадившись із військовими, Сніжана вирішила придбати Starlink. Коштує пристрій майже 24 тисячі гривень. Дозібравши необхідну суму, волонтерка придбала його та вже передала на схід.

– Цей Starlink був придбаний саме для військових, які перебувають на нульовій позиції, саме для військового, який пішов добровольцем і окрім того, цей військовий знає цю чудову сім’ю, які перерахували 10 тисяч саме на цей Starlink, – зазначила  Сніжана Андрущенко.

Як розповіли дівчата, їм не було шкода відрізати волосся, адже розуміли, що своїм вчинком допоможуть Збройним силам України.

– Волосся може в будь-який момент відрости, а нашим воїнам потрібна зараз допомога. Вони потребують тепла, якоїсь зброї, одягу. Тому що вони нас захищають, багато ранені, – розповідають  Діана та Катерина Лискуни.

Найзаповітніше бажання дівчат — наша перемога.  А в мирному житті мріють про нового домашнього улюбленця та додаткову кімнату, адже в сім’ї Лискунів окрім Діани та Катерини, є ще дві донечки.

По-перше, мрія, щоби закінчилась війна, а ще я собі хочу песика, мопсика. А я хочу кімнату собі, це само собою колись буде.

У вільний час дівчата багато малюють. Катерина також захоплюється плетінням браслетів. Коли ж до неї приходить натхнення — пише вірші. Один із них прочитала й нам.

– Я не забуду ніколи ті дні, як люди кричали і плакали. Герої загинули на війні, лягли спочивати. Любили вони Батьківщину свою аж поки землю не здригнулась, поїхали дружно на кляту війну, неньку свою захищати, – говорить Катерина Лискун.

Історією та відважним вчинком двох сестер Сніжана Андрущенко поділилася в фейсбуці. Один із захисників побачив допис та попросив волонтерку передати дівчатам подарунок.

– Військовий на ім’я Максим, прізвище з відомих підстав називати не буду, він теж слідкує за моїми дописами. Якось він мені телефонує, говорить: «Я тобі перерахую кошти, придбай їм медведів». Він сказав «Так, я хочу, щоб це були медведі, щоб вони були такі масивні, щоби залишилася дітям пам’ять на все життя. Вони це запам’ятають», – підкреслюєволонтерка Сніжана Андрущенко.

Мені дуже сподобалося, я завжди хотіла собі такого ведмедика.

– Він більший чим я, мені здається. Я рада, що за мій вчинок мені подарували ось такого великого ведмедика.