Факт-новини: оперативні сюжети

Побачити реалізовані проєкти та напрацювати майбутні: Чернігів відвідали міжнародні партнери

Featured Video Play Icon

Побачити реалізовані проєкти та напрацювати майбутні. Представники швейцарсько-українського проєкту DECIDE та країни-партнерки відвідали Чернігів із моніторинговим візитом. Зокрема, були на території зруйнованої 21-ї школи, а також оцінили стан справ у 13-й, де триває відбудова «нового корпусу», та завітали до 32-ї. У співпраці з донорами звичне укриття тут перетворили на сучасний простір. Нагадаємо, гранти для перетворення шкільних укриттів та створення на їхній базі освітніх хабів отримали 5 чернігівських шкіл. Це сприятиме доступу до якісної та безпечної освіти під час війни. Окрім 32-ї, такі простори облаштовують в навчальних закладах № 13, 19, 22 та 34. Загалом, партнери виділили на це 16 мільйонів гривень. Перевтілення старого сховища на безпечний, інклюзивний й комфортний хаб у 32 школі на завершальному етапі. Ремонтні роботи вже виконані, далі — облаштування меблями, оргтехнікою та іншим обладнанням.

Я хотіла б подякувати Чернігівській міській раді, власне, управлінню освіти за долученість до цього процесу, тому що це наші багаторічні партнери і все, що ми реалізовуємо ми реалізовуємо разом із ними, і, звичайно, за підтримки уряду Швейцарії, який є незмінним партнером проєкту DECIDE і України, — говорить Валентина Полторак, менеджерка проєкту DECIDE.

Сучасне подвір’я та кафе з лаунж-зоною. Саме ці два проєкти торік стали переможцями за програмою «Шкільний громадський бюджет на дитячі мрії». 32-га та 35-та школи отримали понад 500 тисяч гривень на втілення своїх ідей від DECIDE. Нагадаємо, тоді участь у конкурсі взяли 27 шкіл міста, самі школярі представляли свій варіант осучаснення освітнього процесу. Кожна ініціатива пройшла довгий шлях від задуму до втілення. Зокрема, діти мали самостійно навчитися писати кошториси та оформлювати ідеї на папері. Свої пів мільйона учні 32-ї школи витратили на оновлення пришкільної території. Перед написанням проєкту там проводили конкурс, де учні молодшої школи малювали ескізи омріяного подвір’я, які згодом старшокласники оформили у вигляді 3D-моделі.

Величезна подяка надійному партнеру, надійному плечу партнера DECIDE і уряду Швейцарії в допомозі у відновленні інфраструктури освітньої. І не менш важливим є і безпосередні ті проєкти, які реалізуються із залученням учнів: і шкільний громадський бюджет, і курс «Вчимося жити в громаді», і на сьогодні продовження нашої співпраці вже буде реалізовуватися на рівні закладів професійної освіти зі створення нових сучасних навчально-практичних центрів, — розповідає Василь Білогура, начальник управління освіти ЧМР.

На черзі й облаштування в укритті кімнати для відпочинку. Його концепцію під назвою «Vibe hub» реалізують уже найближчим часом. А це цікавий та корисний простір для учнів, де вони зможуть відволіктися під час тривог, зокрема, подивитися фільми чи пограти в настільні ігри. Загалом, бюджет ремонту сховища 32-ї школи — майже 2,8 млн грн, 2,2 з яких — кошти DECIDE, решту покрило місто.

Ми щойно зустрічалися з учнями цієї школи, і вони пояснили нам, що дизайн нового шкільного подвір’я був насправді їхнім проєктом, який вони самі розробили, і найкращий проєкт переміг. Він дуже-дуже гарний, — говорить Крістіна Ренч, спеціалістка з фінансів та адміністрування Швейцарського агентства з розвитку та співробітництва.

Дуже рада, що саме я змогла долучитися до створення цього всього й що за мною залишиться якийсь слід, як за президентом ліцею. Наступне покоління буде згадувати нашу працю і зможе знаходитися на гарному подвір’ї і у комфортному укритті, — каже Вероніка Фесюра, випускниця Чернігівського ліцею № 32.

Як розповіла менеджерка проєкту DECIDE, вони і далі працюватимуть із нашим містом. На черзі — розроблення стратегії розвитку освіти для п’яти чернігівських шкіл та впровадження низки навчальних курсів. Додамо, проєкт DECIDE («Децентралізація для розвитку демократичної освіти») реалізується в Україні громадською організацією «Розвиток громадянських компетентностей в Україні» (DOCCU) у партнерстві із Цюрихським педагогічним університетом за підтримки уряду Швейцарії. Ініціатива спрямована на підтримку двох важливих реформ — освіти та децентралізації.