ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Сотні дронів, РЕБи та генератори передасть Чернігів Збройним Силам

Featured Video Play Icon

Сотні безпілотників, системи радіоелектронної боротьби та оборонні споруди. Чернігів продовжує працювати над виконанням заявок військових, і попри обмежений бюджет – допомагати Збройним силам України. Як повідомив виконувач обов’язків міського голови на щотижневій нараді, 4-го червня, лише цього місяця закупівель за відповідним напрямком буде не менш ніж на 10 млн гривень. І перелічив позиції, що мають підсилити захисників вже найближчим часом.

Успішно пройшла процедура, 200 дронів для Нацгвардії після 10 червня будуть у нас уже, ми їх будемо передавати рішенням ради. Далі 100 дронів ми ще купимо і зараз оголоситься тендер ще для однієї бригади Нацгвардії. Мінімум 100, можливо, 200, для тероборони дронів, зараз вони заявку формують. Я думаю, що до 500 дронів ми передамо в червні – на початку липня на кілька військових частин, які в Чернігівській області, – повідомив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Крім того, місто готує для передачі генератори, вісім засобів РЕБ, які з третього разу, але все ж вдалося закупити, та планує підтримати Оперативне командування “Північ” коштами у розмірі 5 млн гривень, аби вони могли укріпити свої позиції на Сумщині.

Минулого тижня на озброєння військових також стали придбані містом два пікапи для мобільних груп ППО і три, які одразу поїхали на передову, мавіки з тепловізорами та джерела альтернативного живлення.

Принагідно, Олександр Ломако подякував усім платникам податків, завдяки яким ця допомога є можливою. А також звернувся до містян з проханням не реагувати на публікації сумнівних телеграм-каналів, наприклад щодо можливого зв’язку між ударом рф по околицях Чернігова 25-го травня, та зустріччю представників міста з військовими кількома днями раніше – тоді демонстрували дрони і наземні станції керування, на які громада спрямувала 15 млн гривень.

В лісі, не на території якоїсь частини, кілометрів за 20 в іншому напрямку від того, куди був прильот, і щоб всі розуміли: всі публікації, які роблять засоби масової інформації чи пресслужба міської ради, погоджуються попередньо з цими військовими частинами. Якщо вони кажуть, що треба щось замалювати, бо є локація, це робиться, якщо це ліс…. лісопосадка, яка виїхали, продемонстрували і поїхали, там немає цієї потреби. І ті, хто з цього приводу розводять спеціально істерику, це люди які взагалі нічого не розуміють, і враховуючи, що це анонімні телеграм-канали вони ніхто і звуть їх ніяк. А ми оцими діями демонструємо громаді, в першу чергу, що громада Чернігова допомагає Збройним силам України і наближає перемогу. Людям це важливо розуміти і важливо відчувати причетність, – зазхначив Олександр Ломако.

Чернігівці, які працюють у місті, а також бізнеси, що створюють тут робочі місця, власне і формують бюджет громади. Цьогоріч через вилучення так званого “військового ПДФО”, він доволі скромний, не вистачає коштів на чимало проблемних питань, але для Сил оборони місто знаходить можливості і надає суттєву підтримку, адже це нині – пріоритет і святий обов’язок усіх і кожного, йшлося у муніципалітеті.