ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Почесний громадянин Чернігівської області: звання присвоїли меру латвійського міста Огре

Featured Video Play Icon

Меру латвійського Огре, яке є містом-побратимом Чернігова, Егілсу Хелманісу присвоїли звання почесного громадянина Чернігівської області. Це подяка за постійну підтримку нашого регіону. Адже латвійської партнери стали одними із перших, хто протягнув руку допомоги, відвідавши Чернігів й область одразу після деблокади та деокупації. Серед них був і Пан Хелманіс, який почав підтримувати українців задовго до початку повномасштабного рашистького вторгнення і продовжує цю місію зараз. За його сприяння наші захисники одержують необхідне обладнання, одяг, транспорт тощо. Сам очільник Огре постійно виїжджає у найгарячіші точки фронту, аби доставити автівки та поспілкуватися з українськими воїнами.

-Коли почалася війна, я дивився по телевізору як ви приймаєте назад загиблих воїнів. І вся вулиця ставала на коліна і проїжджала машина. Я сидів і плакав. І тоді я зрозумів, що мені треба теж діяти, мені треба теж займатися, мені треба теж допомагати. Коли ми їдемо на фронт і зустрічаємося з вашими військовими, дивимося в очі – це неможливо забути, – розповів голова Огрської крайової думи (Латвійська Республіка) Егілс Хелманіс.

Серед пріоритетів латвійської допомоги Чернігову та області — відновлення соціальних об’єктів: дитячих садочків, лікарень, шкіл, а також приватного житлового фонду. Завдяки друзям із Балтії у Чернігові реалізовано вже чимало потужних проєктів, зокрема латвійці профінансували виготовлення і передачу 12 укомплектованих модульних будинків на вулиці Володимира Дрозда для людей, чиї оселі зруйнували росіяни.

Ми можемо побачити позитивні речі, які роблять жителі Латвії. Без участі всього суспільства, без участі патріотів Латвії держава, як система, у неї можливості є, але загалом є ліміт цих можливостей. Для цього потрібна участь всього суспільства Латвії. Щоб ваші захисники повернулися якнайшвидше додому до своїх сімей і щоб перемогли цю нечисть, щоб перемогла справедливість і Латвія, і суспільство, і уряд Латвії, ми підтримуватимемо вас тому що ваша справа гідна. У цій війні ви захищаєте свою Батьківщину, – підкреслив Надзвичайний та Поважний Посол Латвійської Республіки в Україні Ілгварс Клява.

Додамо, завдяки активній співпраці Чернігова з Латвійською Республікою, влада країни надаватиме нашому місту близько 2-х мільйонів євро щороку до 2026-го, для відновлення соціально-гуманітарної сфери та критичної інфраструктури після завданих рашистами руйнувань.