ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові оновили меморіальні стели загиблим воїнам та Героям Небесної Сотні

Featured Video Play Icon

Понад 200 світлин воїнів, які віддали своє життя за Україну. У Чернігові на Красній площі оновили меморіальну стелу загиблим учасникам АТО/ООС та Героям Небесної Сотні. Вони стали на захист держави починаючи з 2014-го, боролися за права та свободи усього народу і не давали ворогам шансу просунутися вглиб українських територій. В управлінні культури та туризму Чернігівської міськради розповіли, що фактично відтворили попередній варіант стели, але з якіснішого матеріалу та з більш сучасним дизайном.

Вона буде під плівкою для того, щоб багато років ніякі перепади температури не впливали на зовнішній вигляд.Це надзвичайно важливо. Ця стела це є місцем, де ми відзначаємо багато подій і ми збираємось.І це місце, де ми можемо задуматись, подивитись на наших загиблих воїнів і згадати ціну нашої перемоги.І тому, я думаю, що якраз напередодні травня це буде логічно, і це буде мати такий певний символічний крок, – повідомив начальник управління культури та туризму ЧМР Олександр Шевчук.

З роками світлини вигорали, а текст ставав дедалі непомітнішим. Оновлення меморіальної стели — необхідний крок для належного вшанування пам’яті наших захисників. Для повної заміни знадобилося чимало часу. Адже після чергового рашистького терористичного акту 19-го серпня 2023-го стела була пошкоджена, а попередні організатори не зберегли всю інформацію про загиблих воїнів в електронному форматі. Заново опрацьовували дані в управлінні культури та туризму спільно з громадською організацією “Єдина родина Чернігівщини”.

-Перечитали тексти, оформили їх відповідним чином. Вона тимчасова, ми розуміємо, що Чернігів очікує фіксації пам’яті можливо і не стелу, а можливо якийсь такий, меморіал, але це питання, яке повинно обговорюватись дуже ретельно і з усіма зацікавленими сторонами громади Чернігівщини, але наразі ми зробили те,що повинні були зробити, – зазначив Олександр Шевчук.

Оновили стелу напередодні Дня матері — 12-го травня. Щоби жінки, які втратили рідних дітей змогли прийти сюди, вшанувати пам’ять та покласти квіти полеглим українським героям.