Факт-новини: оперативні сюжети

Відновлення житлового будинку на вулиці 1-ої танкової бригади завершується

Featured Video Play Icon

“Дім на передовій” – саме так Геннадій Терещенко називає багатоповерхівку по вулиці 1-ї танкової бригади, 27 у якій він мешкає. У березні-квітні минулого року будинок зазнав понад тридцять ворожих влучань. За словами очевидців, масштаби руйнувань були величезними. Нині більшість відновлювальних робіт, передбачених проєктом, будівельники виконали.

– Де ми знаходимося, то тої кімнати повністю не було. Не було стелі, підлоги. Це самий страшний постріл був, тому що через вікно зайшло і ці 50 кілограмів, воно повністю зруйнувало плити перекриття. В інших квартирах були зруйновані стіни, тобто більш-менш, в залежності від того якими пострілами, там де уламково-фугасні, там розламувало стіни, – згадує мешканець будинку Генадій Терещенко.

Підрядна будівельна організація почала працювати на цьому об’єкті у жовтні минулого року. Як розповіла виконавиця робіт Ольга Скирда, на той час хід ремонту значно затримало відключення світла. Відновлювали будинок у декілька етапів.

– На лівій частині демонтували стіни по сьомий поверх. Тобто, з четвертого поверху ми виставляли стійки підпірні для плит перекриття і демонтували із самого парапету до сьомого поверху цегляні стіни. На правій стороні ми демонтували з техповерху і до майже дев’ятого поверху. Дев’ятий та десятий частково демонтувався. Повністю демонтувався і повністю відновлювався, – розповіла виконавиця робіт підрядної будівельної організації Ольга Скирда.

Зараз будівельники встановили частину вікон, звели пошкоджені стіни, плити перекриття та міжкімнатні пергородки, також працюють на даху. Крім того, серед робіт – відновлення нежитлового поверху, що призначений для прокладання комунікацій та розміщення інженерного обладнання. 

– Переложили цегляні стіни технічного поверху, заливалися монолітні пояси та змонтували плити покриття. Зараз поріг покрівлі, – додала Ольга Скирда.

Аби мешканці якомога швидше змогли повернутися до власних помешкань, у будинку вже запустили ліфт та працюють над відновленням водопостачання.

– Відновлюється стяжка підлог. Там де були пошкоджені квартири, де ставили ми підпорні стійки для плит перекриття на цьому куті, щоби відновити цегляні стіни. Відновлюється покрівля, поріг покрівлі завершується відновлення. Козирьки балконів будуть обшиватися і будуть заливатися сходові марші, – повідомила виконавиця робіт підрядної будівельної організації.

За словами Ольги Скирди, завершити всі роботи на даному об’єкті вони планують у червні. Нагадаємо, аби містяни поверталися до власних квартир, а не чекали на житло або грошове відшкодування від держави, місто відновлює будинок за власні кошти. Як розповіли у прес-службі управління ЖКГ міської ради, на цю багатоповерхівку по вулиці 1-ї танкової бригади, 27 спрямовано більше 22-х мільйонів. Загалом у Чернігові на капітальний та поточний ремонт багатоповерхівок, які зазнали пошкоджень виділено понад сто вісімдесят мільйонів гривень. Після завершення активної фази бойових дій капітально відновлено вже понад 100 будинків.