ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У 20-й школі Чернігова, рівно через рік після обстрілу, відновили навчання

Featured Video Play Icon

Рівно рік тому, шостого березня, росіяни прицільно обстріляли цю школу, розбили покрівлю, більше половини вікон, пошкодили приміщення всередині, намагаючись забрати у наших дітей право на освіту. А відсьогодні в її стінах знову чути дзвінки на уроки й перерви, голоси вчительок і дитячий сміх. Нині мова про молодшеньких, а це перші-четверті класи, які попри вже другу повітряну тривогу і третю годину в укритті виконують домашні завдання, грають в ігри, дивляться фільми та мультики – інакше кажучи, живуть максимально повноцінним в умовах війни життям.

Їм тривога, не тривога, вони хочуть сидіти за партами і хочуть навчатися. Діти живуть з надією, що скоро настане мир, буде перемога і Україна буде наша, – говорить вихователька групи продовженого дня Тетяна Олексіївна.

Таке почуття, з одного боку – це гарно, з іншого боку – дивлюсь на школу і сльози на очах, бо для мене це рідна школа, я сама в ній навчалася, я прийшла після інституту сюди, навчалися мої діти тут, але багато зроблено і це велика така праця була, – зазначає  вихователька групи продовженого дня.

Так, коштом міста зі звичайного шкільного підвалу, тобто фактично з нуля, тут зробили укриття із вентиляцією, санвузлами, медичним кабінетом і всім необхідним, аби перечекати небезпеку. Та виконали основний ремонт: повністю перекрили дах, як у місці прильоту, над спортивною залою, так і над навчальним корпусом, закрили периметр та відновили систему опалення. Благодійники ж допомогли відкрити в закладі цифровий освітній центр та відбудувати майже вщент зруйнований клас нової української школи. І вже зараз – розпочати капітальний ремонт вищезгаданого спортзалу.

Міський бюджет він є, але його має вистачати на все, на всі заклади, і школи, і садочки, і дуже добре те що є люди, які шукають благодійників, які знаходять їх і дуже активно працює в цьому напрямку і управління освіти, і міська влада, і дякую благодійникам, тому шо вони знають, що це нам дуже необхідно, і вони приїжджають і допомагають з ремонтом, – розповідає директорка школи Наталія Малець.

Роботи у школі тривають від літа і станом на початок березня прийняти учнів та учениць готовий весь перший поверх, а це насамперед, інша якість освіти, а також соціалізація для 10-ти з 13-ти початкових класів, які виявили бажання навчатися офлайн. За місяць у планах керівництва закладу відновити очний освітній процес і в решті приміщення для середньої ланки, тобто всієї школи.

-20 школа звичайно це одна з таких великих ран на карті Чернігова. Важко собі уявити рік тому, що ми от рівно через рік прийдемо сюди і побачимо в принципі …частково придатна але придатна для навчання дітей і 250 діток які почали тут сьогодні навчатися. Це говорить про те, що попри війну, попри руйнування, Чернігів продовжує відновлюватися. Освіта – один із головних наших пріоритетів, і те, що зараз у нас уже 50% дітей офлайн навчаються в місті, це дуже важливо, і був пріоритет з самого початку, бо ми розуміли, що якщо ми не повернемо дітей і відповідно батьків, то вони будуть шукати інші міста або країни, де їм тимчасово проживати, а коли тимчасово – зменшується усе одно відсоток людей, які повернуться, – підкреслює в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Зокрема, за словами виконуючого обов’язки очільника Чернігова, на відновлення цієї школи та облаштування тут укриття з міського бюджету було виділено до 10 млн гривень і враховуючи обсяг руйнувань і того, що ще треба виконати, це далеко не остаточна сума.

Я дякую колективу всієї школи, батькам за терпіння, дітям за наполегливість, і нашим партнерам, які також інвестували кошти у відновлення освіти, підтримували, в тому числі, 20 школу, це Ганна Новосад і інші організації, яким ми також дуже вдячні. Без вас би ми не справилися, – наголосив Олександр Ломако.