НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Чернігівські археологи знайшли артефакт 13-го століття

Featured Video Play Icon

Артефакт 13-го століття – керамічну корчагу, знайшли чернігівські археологи під час дослідження городища Малий Листвен, що на Ріпкинщині. Аби відтворити її цілісність, знадобилося зібрати понад сто дрібних фрагментів. Величезна тара, яка своїм зовнішнім виглядом нагадує античний піфос, – вмістом 50 літрів і заввишки 56 сантиметрів. Призначалась вона для зберігання зернових культур.

Нині корчага знаходиться на останньому етапі реставрації у навчально-науковому інституті історії імені Олександра Лазаревського Національного університету «Чернігівський колегіум». Над відновленням втрачених фрагментів вже близько року працює молодша наукова співробітниця інституту Олександра Тансикбаєва.

Реставраційна робота ювелірна і потребує ретельності й обережності, розповіла Олександра, адже якщо руйнуються шматочки стінки під час реставрації, доводиться починати все з нуля – від склеювання до накладання гіпсу.

Історики кажуть, подібні раритети зустрічаються в регіоні вкрай рідко. За весь час археологічних досліджень таких посудин знайшли менше десятка. Знахідка говорить про те, що гончарне виробництво на Чернігівщині 700 років тому, зокрема в околицях Малого Листвену, було на досить високому рівні. Реставрацію корчаги планують завершити до кінця літа. Далі артефакт передадуть до Чернігівського обласного музею ім. Василя Тарновського.