Факт-новини: оперативні сюжети

Тарифи на платні медпослуги

Featured Video Play Icon

Затвердив у четвер виконавчий комітет міської ради. Йдеться про те лікування, яке проводиться без направлення сімейного лікаря, або спеціаліста. Наприклад, за власним бажанням. Якщо ж послуга прописана саме лікарем, її можна отримати безкоштовно.

-Ми намагаємосвідійти від поняття «благодійні внески», – каже начальник управління охорони здоров’я Владислав Кухар. –Щоб був прозорий тариф, обгрунтований, з використанням всієї документальної і правової бази. Щоб тариф був зрозумілий усім, всі бачили ціноутворення.

Ознайомитися зі списком цін можна на сайті міської ради в розділі рішень виконкому. Тарифи розраховували самі лікарні на основі методів, описаних у законах України. Тому можна помітити, що одні і ті ж самі послуги в різних закладах можуть бути дорожчими або дешевшими. Наприклад, масаж голови в 1-й міській лікарні коштує 35 гривень, а в другій – 27. Як пояснив В.Кухар, враховувалися якість обладнання, стан амортизації, кваліфікація лікарів.

Міський голова, в свою чергу, звернув увагу на відсутність різниці в тарифах залежно від пацієнта. За його словами, в Чернігові, як і в Україні в цілому, є доволі популярний напрямок для так званого “медичного туризму” – це коли приїхати в інше місто, або навіть країну, і полікуватися там пацієнту вигідніше, ніж на батьківщині.

-Німці приїжджають, в Німеччині не гірші послуги з зубопротезуванню, але їдуть сюди, бо дешевше, – констатує міський голова Владислав Атрошенко. – Тому на майбутнє, думаю, треба зробити якусь градацію. Якщо це іноземні громадяни, чому б на них не заробити? Варто зазначити, що встановлені тарифи почнуть діяти лише з четверга 30-го липня після публікації у газеті “Сім днів”. Такі вимоги закону до подібних регуляторних актів.