Факт-новини: оперативні сюжети

50 тисяч євро на облаштування предметних класів: хто надав допомогу Чернігову?

Featured Video Play Icon

Місто-побратим Меммінген надав Чернігову фінансову підтримку в облаштуванні предметних кабінетів у ліцеях міста. Мова йде про 50 тисяч євро. Як розповів начальник управління освіти Василь Білогура на загальноміській нараді в муніципалітеті, кошти від німецьких партнерів надійшли наприкінці минулого року.

Також у бюджеті на цей рік затверджено про виділення якраз на даний напрям 12 млн гривень на поліпшення обладнання предметних кабінетів. Якщо буде можливість, у процесі року, все-таки, бажано розглянути нам питання хоча б якогось косметичного ремонту в цих кабінетах, тому що встановлення нового обладнання плюс ремонт, як показує практика, зовсім по-іншому мотивує дітей до навчання, робить перебування там більш комфортним, відволікатися, зосередитися безпосередньо на навчанні, відволіктись від тривог, – зазначив начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура.

Оновлені предметні кабінети дійсно заохочують школярів вивчати дисципліни, кажуть вчителі. Лабораторні експерименти, наочна демонстрація захопливих процесів та явищ — усе це можливо, зокрема, у сучасних класах хімії, які вже функціонують у спеціалізованій школі № 1 та 22-му ліцеї.

Хімія це практична наука й не просто записати рівняння реакції чи розв’язати задачу, а дітей більш за все цікавлять хімічні досліди. Як тільки діти зайшли в кабінет у новий оновлений — вони одразу запитали: «А коли ми будемо й чи будемо проводити тут хімічні досліди, практичні роботи?». Той перелік реактивів, який був — не дозволяв проводити на повну якісні хімічні експерименти, а зараз ми можемо проводити ці експерименти, – зауважила директорка Чернігівського ліцею № 22, вчителька хімії Людмила Верба.

Ми отримали гарну, шикарну хімічну лабораторію. Саме завдячуючи цьому кабінету ми можемо проводити і профорієнтаційну роботу. Таким чином показуючи, що хімія — це наука, яка має масу найрізноманітніших можливостей, які можна використовувати надалі, при виборі своєї професії, – підкреслила вчителька хімії СЗСШ № 1 Юлія Сидоренко.

По міжнародній співпраці маємо результати і з Латвією. У кінці 2023-го партнери передали Чернігову допомогу у вигляді меблів для дитячих садочків. Потреба є актуальною і з урахуванням необхідності оснащення укриттів у закладах освіти. Крім того, з латвійцями, а також за участі ПРООН ведеться організаційна робота щодо початку відновлення пошкодженого російськими обстрілами 19-го садочка.

Також на сьогодні в межах співпраці з UNICEF по п’яти садочках розпочато роботи по поліпшенню стану укриттів. По ряду навчальних закладів, по школах, розпочали роботу в межах співпраці з Acted — і поліпшення укриттів, і дозаміна вікон, як-то 28 школа, тому 28 школа на цьому тижні працює в дистанційному форматі. Фактично, також за підтримки Казахстану відбулося поліпшення в укритті 65-го садочку, оснащено вентиляцією, надано допомогу в меблях, – повідомив начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура.

Василь Білогура додав, що за бажання, на час проведення ремонтних робіт у дошкільних навчальних закладах, батьки можуть переводити дітлахів до інших садочків. Проблем із цим виникати не має, адже нині в Чернігові налічується близько тисячі вільних місць.