Новини

21 червня – День літнього сонцестояння

Літнє сонцестояння – момент, коли висота підйому Сонця на небосхилі – найвища.

Це важливе астрономічне і географічне явище для широкого загалу помітне, в першу чергу, найдовшим днем і найкоротшою ніччю. Про це повідомляє Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник.

Читайте також: Конкурс дитячих антивоєнних карикатур: переможців оголосять 28 червня

Літнє сонцестояння — це момент, коли нахил осі обертання Землі у напрямку на Сонце набуває найменшого значення.

Оскільки літнє сонцестояння триває лише короткий момент часу, то для дня, коли відбувається літнє сонцестояння, існують й інші назви, наприклад: “середина літа”, “найдовший день” або “перший день літа».

У залежності від зсуву календаря, літнє сонцестояння відбувається 20 чи 21 червня в Північній півкулі та 21 чи 22 грудня у Південній півкулі. Щороку ця дата змінюється.

З днем літнього сонцестояння асоціюється багато народних традицій, звичаїв, прикмет, адже наші пращури поважали сили природи.

А цей день присвячували Сонцю, яке шанували як джерело світла та життя.

У слов’ян свято відоме як Купала. Його святкували у червні, хоча у зв’язку з введенням григоріанського календаря на державному рівні, а на церковному ні, свято почало припадати на ніч протии 7 липня. Хоча коректного його відзначати саме у червні. У 2021 році це свято припадає на 21 червня. 

Купала – це давнє язичницьке свято краси, молодості й самоочищення. З ним пов’язані цікаві обряди біля води, які влаштовувала молодь у ніч проти літнього сонцестояння. Хлопці готували вогнище, а дівчата вбирали опудало – Марену. З настанням сутінків парубки підпалювали ватру, через яку попарно перестрибували. Натомість юнки топили Марену, яка символізувала русалку, і пускали на воду віночки, ворожачи на майбутнє подружнє життя.