НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

11 лютого – Міжнародний день жінок і дівчат у науці

Featured Video Play Icon

Археологиня  Олена  Черненко показує  унікальні знахідки, виявлені під час розкопок поблизу першої музичної школи. Влітку 2018-го  археологи під її керівництвом знайшли  багато цінних артефактів.

До передачі в музей такі знахідки  зберігаються на катедрі історії України, археології та краєзнавства  навчально-наукового інституту історії та  соціогуманітарних дисциплін ім. Лазаревського. Тут археологи на чолі з доценткою  катедри  Оленою Черненко проводять  наукову обробку матеріалів. Жінка   має наукову ступінь кандидатки  історичних наук, докторантки вишу. Для неї  археологія – це вже захоплення, яким займається вже  понад 30 років.

Любов до цієї науки  прищепили її батьки –  відомі археологи.  В першу експедицію вона поїхала з ними, коли їй було 6 років. Тепер  вона – авторка  понад 200 наукових праць, серед яких – статті,  2 книги та підручник. Перша її книга видана в серії «Скарбниця української культури». Присвячена  вона історії археологічного зібрання   обласного історичного музею ім. В.  Тарновського в період з 1896-го до 1948 років.

Головний її фаховий інтерес –  це вивчення археологічних пам’яток  давньоруського  періоду і козацької доби на території Чернігівщини.    Нині археологиня викладає  у виші курс спеціальних історичних дисциплін. Крім цього жінка  займається і громадською діяльністю. Керує  Регіональним відділенням Спілки археологів України. Олена Черненко  має багато нагород. Але головне її досягнення – це учні, які теж присвятили себе науці.  Проте  археологія – не єдине захоплення викладачки. Вона любить подорожувати. А ще – мама трьох дорослих  дітей. Археологія – важка справа. Не кожен може витримати, каже Олена Черненко, особливо жінки. Але це не про неї.

 11 лютого –  Міжнародний день жінок і дівчат у науці . Свято запроваджене  в 2015 році, щоб сприяти гендерній рівності. Олена Черненко свято зустрічає на роботі. Адже археологія – це вже спосіб життя.