НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Зруйновані будинки: як у Чернігові отримати тимчасове житло?

Featured Video Play Icon

Це -гуртожиток одного з вишів Чернігова, що прихистив у своїх стінах 29 людей, які більше не знають, куди піти і як бути далі. Ворожі російські снаряди залишили від їхніх домівок лише згарища та руїни, побили на друзки вікна, меблі, посуд і буквально – все життя.

Пані Валентині – 81, і свій день народження вона зустрічала вже на новому місці. Тут чимало її сусідів та сусідок по будинку, які живуть тепер ще трохи ближче один до одного.

Крім студентів, шість років тому сюди заселилися мешканці з гуртожитку на Попудренка, 16. Нині ж для тих, у кого будинки забрала війна, повністю вивільнили один поверх, а це 38 кімнат із коридорною системою, одномісних або сімейних, зі спільною кухнею та ванною. Комусь обжитися допомагають вцілілі домашні речі, більшості ж – гуртожиток та волонтери.

За понад місяць оборони, а з нею постійних рашистських обстрілів та бомбардувань, у Чернігові в різній мірі пошкоджено, зруйновано та зрівняно з землею майже три тисячі багатоповерхівок і приватних садиб. Покрити всі збитки за квартири і будинки людям обіцяє держава. Поки ж місто намагається забезпечити тих, у кого не зосталося зовсім нічого, бодай тимчасовим житлом. На сьогодні у Чернігові вдалося віднайти 168 кімнат у 5-ти гуртожитках, з яких вільними лишаються ще 139.

Згідно з урядовою постановою №495 аби стати на облік і отримати тимчасове житло ті, хто втратив свої домівки і відповідно отримав статус ВПО, мають звернутися до відділу квартирного обліку Чернігівської міської ради з наступними документами:

Постановка на квартирний облік відбувається того ж дня, залежно від соціального статусу, наявності роботи тощо. Прораховуються бали пріоритетності, потім списки виносяться на засідання профільної комісії, далі – на розгляд виконавчого комітету міської ради. Власне процес займає до двох тижнів.

Станом на кінець червня зареєстровано 95 заяв, 4 з яких колективні від 505-ти осіб, на обліку перебувають 46 сімей, повідомляють у муніципалітеті. Зауважимо, що за проживання у кімнатах і споживання комунальних послуг як і скрізь є певна плата, однак вона повністю покривається за рахунок тих коштів, що держава надає ВПО саме на винаймання житла.