Факт-новини: оперативні сюжети

Зробити все, аби молодіжна політика розвивалась

Featured Video Play Icon

Тренінги супер, навчання супер викладачі супер, – каже представник Сухополов’янської громади Артем Андрющенко.

Так учасники відгукуються про проєкт “Чернігівська обласна підтримка молоді”. Він тривав понад 4 місяці і був реалізований за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Зміцнення громадської довіри”

 -В рамках проекту в нас було три ключових зустрічі, три ключових події. Ми рахуємо це форум обласний, який давно напрошувався бути: з представниками міжнародних організацій, з представниками Міністерства, ідеатон, де команди молодіжних працівників могли напрацювати і захистити свої мікропроекти і сьогоднішній ланч, де ми обговорюємо взагалі як то було, – розповіла  директорка Чернігівського обласного молодіжного центру, керівниця проєкту  “Чернігівська обласна підтримка молоді” Ірина Сімонова.

Також в рамках проєкту організатори провели дослідження щодо стану реалізації молодіжної політики в громадах області та на завершальній зустрічі презентували його результати.

Дослідження, яке забрало в нас купу часу, але ми цим пишаємося, тому що ми це зробили. Дуже багато говоримо про те, які ми маємо здобутки, ми завжди позиціонуємо себе з тим, що ми чуємо і готові почути що говорять молоді люди, поряд з цим ми не даємо абсолютно ніякого інструменту молодим людям впливати на ті рішення, які ми приймаємо в громадах. І це для нас таким було дуже важливим етапом, вияснити де йде, в якій ланці йде похибка, тому що ми бачимо як швидко втрачають молоді люди мотивацію бути залученими, – підкреслила  Ірина Сімонова.

Робити все для того аби молодіжні робота та політика розвивалися навіть у такий складний час – головна ціль, що стоїть перед ними сьогодні, кажуть організатори. Тож першочерговим завданням було скомунікувати молодь між собою та дати інструментарій, який допоможе змінити життя в окремих громадах. І це вдалося, зазначають учасники.

Особисто для мене це був дуже важливий проект, бо я нещодавно тільки перед проектом Dream прийняв участь у першому тренінгу “Молодіжний працівник”, фахової ніякої підготовки по роботі з молоддю в мене не було і, чесно кажучи, трішки тривожно було долучатися до такого масштабного проекту Dream. Але в результаті нього ми багато, всі учасники, багато чого навчились багато чого зрозуміли, – зазначив   представник Талалаївської громади Павло Серавін.

Такий проект як новий ковток повітря, тому що ми постійно, протягом двох років, ми постійно навчаємося в основному в онлайн форматі. А це офлайн формат, живі зустрічі, живе спілкування. Через призму інших громад ти можеш подивитися на себе зі сторони, порівняти як в нас, як у громад інших, які знаходяться на території Чернігівської області. І от ти розумієш що, де ти себе повинен покращити, ти черпаєш досвід від інших громад і це дуже цінно, – зауважила представниця Куликівської громади Інна Овраменко.

Під час навчань багато уваги приділили саме проєктному менеджменту, адже сьогодні, за словами організаторів, в Чернігівській області як ніколи багато можливостей для реалізації молодіжних програм. Тож, для відпрацювання знань на практиці, 10 громад отримали фінансування і втілили свої напрацювання в життя.

Я була проходила дуже багато навчань з проєктного менеджменту, з генерування ідей, але саме це навчання дало мені можливість, я перший раз в житті взагалі захотіла взяти на себе відповідальність і проадмініструвати проект. 

Проекти соціальної дії взагалі дуже важливі для маленьких громад, класно, що є фонди, які взагалі хочуть розвивати молодіжні спільноти в маленьких громадах, – каже  представниця Ніжинської громади Ольга Опанасенко.

-Було дуже цікаво, дуже так відповідально. Тому, це як досвід далі писати проекти, ми навчилися на такому наче невеличкому прикладі, це було пізнавально. Ми пройшли всі ці етапи, можна сказати, на такому маленькому проекті. Можна братися вже за більші, – ділиться враженнями представниця Ріпкинської громади Світлана Силенок.

Разом з тим, кажуть учасники, на місцях залишається ще багато проблем. Проте зазначають, сприймають їх як виклики, які варто вирішити і не збираються опускати руки. Адже саме від молоді сьогодні залежить українське завтра.

У нас проблематика з тим, що в нас немає просторів, достатньої кількості в нашій громаді просторів немає, і немає локацій, де можна відпочити і розвиватися самостійно дітям. Головний план – це зараз відкрити декілька просторів по всій громаді, тому що в нас громада з п’яти сіл.  Війна, ми розуміємо що це дуже зараз, дуже страшно і дуже складно, але у нас є діти, є наше майбутнє, котре ми повинні підтримувати і максимально давати їм розуміння, що можна теж трішки відволікатися від рутинності, котра зараз у нас на максимально постійному рівні і якось відпочивати, – зазначив  представник Киїнської громади Володимир Власенко.

Реалізація проєкту “Чернігівська обласна підтримка молоді” – визначна подія для нашого регіону. Про це в один голос говорять організатори, учасники та представники влади. Це надважливий крок у становленні молодіжної спільноти області. Відтак, наступне завдання, яке ставлять перед собою – не просто долучити молодь до ухвалення рішень, а розробити для цього дієвий механізм.