НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Знову у «червоній зоні»

Featured Video Play Icon

З  2 листопада на наступні два тижні Чернігів залишається у ” червоній карантинній зоні”. Рівень захворюваності на коронавірус  у місті за останні 14 днів  перевищив планку у 320 осіб на 100 тисяч населення. Державна комісія з питань екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій  віднесла  11 обласних центрів, у тому числі і Чернігів, до критичної за рівнем поширення COVIDY території. Сімейний лікар Денис Тарара приймає своїх пацієнтів у Чернігівській міській поліклініці  №3. Каже, доводиться працювати з 8 ранку до 20 вечора. Кількість звернень катастрофічно зросла. При цьому він сам та вся його родина перенесли  коронавірус.

  • У мене спочатку з`явилося нездужання, загострення бронхіту, далі підвищилась температура. Я відносно легко переніс, єдине, що мене збентежило,  втрата смаку, нюху. У дружини теж невисока температура. Мій син  теж 3 дні був з  підвищеною температурою і більше ніяких симптомів, – розповідає Денис Тарара.

Але так щастить не всім, каже  Денис. Особливо не радить зволікати  тим, хто знаходиться у зоні ризику.

  • Не панікувати. Паніка найбільший ворог. Звернутися до сімейного лікаря. Не сидіти тиждень вдома з симптомами ГРВІ і пневмонії, щоб потім не плакати. Не сидіти вдома і боятися, що лікар випише ліки, а коштів нема,  чи просто ліньки звернутися до лікаря, – радить Денис.

 Перебіг хвороби напряму залежить від рівня імунітету . А 75 % успіху – визначає вчасно встановлений діагноз. При цьому далеко не всі категорії пацієнтів отримують направлення на ПЛР тестування. Тут є певні обмеження, як людські так і  технічні, – пояснює медик.

Відтепер згідно з наказом МОЗ  після 14  днів ізоляції чи лікування вдома  пацієнта можуть виписати без повторного ПЛР-тестування. 

При цьому  поліклінічні відділення Чернігова відчувають колосальну завантаженість. Зросла також кількість сезонних  хвороб.

При цьому медики теж  часто стають пацієнтами.

 Тож лікарі  просять  чернігівців  користуватися масками, мити руки  і зайвий раз не ризикувати та не наражатися  на небезпеку.