Факт-новини: оперативні сюжети

Знай свого ворога: у якому стані знаходиться економіка росії?

Featured Video Play Icon

Санкції Заходу проти росії фактично почали працювати з січня 2023 року, але мине ще щонайменше рік, перш ніж вони всерйоз послаблять економіку рф та рівень життя рядових росіян. Таку думку висловив політолог та очільник «Українського інституту майбутнього» Вадим Денисенко під час свого візиту до Чернігова. Його висновки ґрунтуються на аналізі показників російського бюджету.

-У них буде дефіцит бюджету приблизно 5-6, дехто каже 6-7, але будемо консервативними – до шести трильйонів рублів. Це рівно стільки, скільки є у Фонді національного благосостоянія. Тобто в принципі грошей, якщо ніяких чудес не станеться, у них є рівно до кінця цього року, – зазначив політолог Вадим Денисенко.

На думку Вадима Денисенка, соціального вибуху та протестів у росії чекати не варто. Суспільство країни-агресора наразі дуже апатичне, загрузле в ідеології «руского міра», а найголовніше – росіянам байдуже  на смерті своїх співвітчизників. Явище настільки ж немислиме для демократичних країн, наскільки ідеальне для функціонування агресивної диктатури.

-Смерті людей і все інше будуть працювати тільки в той момент, коли різко погіршиться життя росіян. От тільки в той момент, коли у них почнуться глобальні проблеми з холодильником, смерті людей, екологія, крадіжки, палаци в Геленджику та Алдаї – от тоді вони будуть сніговим комом працювати, – зауважив політолог.

За словами політолога, російський бюджет до останнього фінансуватиме три категорії видатків: війну, пенсії та силовиків. Останні дві з них – основа режиму путіна. Головним сподіванням росії на економічну стабільність наразі є Китай.

-Найближчим часом ніяких змін у війні не буде, Китай не буде на це працювати. Я думаю, що Китай подивиться на те, як буде відбуватися цей весняно-літній наступ росіян чи України, і після того Китай буде приймати ті чи інші рішення, – підкреслив Вадим Денисенко.

Як зазначив Вадим Денисенко, Китай може певною мірою стримувати войовничі апетити кремля, але разом з тим перемога і територіальна цілісність України його не цікавлять. Тому важливу роль у війні можуть зіграти перемовини між Україною та Китаєм, якщо вони відбудуться найближчим часом.