ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Жінки і війна: чернігівські студенти досліджують гендерну рівність

Featured Video Play Icon

Українські жінки — приклад стійкого духу та незламності. Вони активно волонтерять, підтримують фронт, долучаються до відновлення пошкоджених будівель, просувають благодійні ініціативи, допомагають військовим у реабілітації,  беруть до рук зброю і йдуть у бій з ворогом. За два роки повномасштабного рашистького вторгнення наші жінки показали всьому світу, що вони здатні попри усі життєві труднощі очолити військо чи напекти тисячі пирогів за ніч, аби хлопцям в окопах було що їсти. Зараз Україна плекає європейські цінності, аби створити гендерно орієнтоване суспільство, яке забезпечує рівні права та доступ до можливостей незалежно від статі. Допомагає в цьому і активне студентство. Минулого року Національний університет “Чернігівський колегіум” імені Шевченка став учасником грантового проєкту програми Erasmus+ напряму Jean Monnet «Гендерна рівність в Європейському Союзі: від історичних витоків до сучасних досягнень». Із листопада 2023-го триває його реалізація.

Цей проєкт імплементується за підтримки Європейського Союзу. Сенс цього проєкту в тому, що наші студенти отримали можливість прослухати курси, які стосуються питань гендерних, і, власне, курс розрахований від, скажімо так, історії, тобто ми торкаємось історії і історичними витоками, і говоримо про сучасні досягнення Європейського Союзу в плані реалізації гендерної рівності. Наші студенти мають можливість послухати курси, взяти участь в творчих конкурсах, – розповіла керівниця проєкту та заступниця директора з наукової роботи ННІ історії та соціально-гуманітарних дисциплін імені Лазаревського Олена Стрілюк.

Також в межах втілення проєкту проходить серія круглих столів, у яких беруть участь студенти та викладачі, стейкхолдери, політики, активісти громадянського суспільства тощо. Заходи проходять на базі Навчально-наукового інституту історії та соціогуманітарних дисциплін імені Лазаревського. Цього разу тема обговорення – “Жінки і війна: сторінки та виклики сучасності”. Чимало ж студентів інституту зацікавилися дослідженням гендерної рівності у ЄС і взяли участь у творчому конкурсі, написавши свої есе.

У нашому інституті працює навіть науково-дослідний центр гендерних студій. І цей центр працює вже не один рік. Напрацьовано дуже багато матеріалів цікавих, які репрезентовані у студентських конференціях наукових, науково-практичних. На сьогоднішній день жінка виконує багато нових ролей, яких раніше не виконувала. Ця повномасштабна війна призводить до того, що жінка стає пліч-о-пліч з чоловіками і виконує багато різних інших функцій, – зазначив директор ННІ історії та соціально-гуманітарних дисциплін імені Лазаревського Андрій Католик.

Це той проєкт, коли люди ходять на заняття за власним бажанням. І коли на заняття заходить більше 30-ти, майже 40 студентів, це говорить про те, що це турбує. І головне, що найбільш активні в заняттях хлопці, ніж дівчата. Ми ж звикли, що гендер — це про жінок і про дівчат, а це ж і про чоловіків. І тому мені це настільки подобається. І це такі творчі підходи, – зауважила директорка Науково-дослідного центру гендерних студій імені С.Ф.Русової Лариса Юда.

Додамо, реалізація проєкту триває три роки. Після його завершення в інституті підбиватимуть підсумки виконаної роботи, як результат — друк наукових посібників та навчальних матеріалів. Також учасники розроблять гру, котру присвятять гендерній тематиці.