Новини

Зарплати, пенсії, тарифи та податки: які зміни чекають на українців з 1 січня

Від початку нового року в Україні набуде чинності низка законодавчих ініціатив, які торкнуться більшості українських громадян. Що зміниться від 1 січня 2022 року?

Через підвищення мінімальної зарплати до 6500 грн, зросте податок на нерухомість. Загальна ставка для всієї країни – не більш, ніж 1,5% від мінімальної зарплати за кожен квадратний метр, тобто зайвий “квадрат” обійдеться в 97,50 грн. Податок накладають на ту площу, яка перевищує “норму” – 60 кв. м для квартири та 120 кв. м – для приватного будинку.

Нові правила для ФОПів

Від 1 січня 2022 року всі ФОПи 2-4 групи,незалежно від виду їхньої діяльності та рівня доходу, муситимуть користуватися касовими апаратами. Це нововведення торкнеться інтернет-магазинів, ресторанів, кафе, турагенцій, готелів, крамниць, магазинів ювелірних виробів тощо. Тож тим підприємцям, які ще не мають касового апарату, потрібно буде купити та зареєструвати нове обладнання, а також навчитись користуватись ним.

Невстановлення касових апаратів відповідними групами ФОПів загрожує сплатою штрафів у розмірі 100% від проданої продукції. Якщо порушення буде зафіксовано вдруге, то сплата штрафу становитиме 150% від вартості проданої з порушенням продукції. Водночас, зазначимо, що наразі податкова зобов’язалася не штрафувати підприємців до завершення карантину.

Окрім того, для підприємців від 1 січня змінеться розмір сплати єдиного соціального внеску та єдиного податку, на рівень яких впливають розмір мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму.

Так, для ФОП 1-ї групи ЄСВ від 1 січня становитиме 1430 гривень; єдиний податок – 248,1 грн. – не більше 10% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 01 січня 2022.

Для ФОП 2-ї групи ЄСВ становитиме 1430 гривень; єдиний податок – 1300 гривень – 20% від мінімальної заробітної плати, встановленої Законом на 01 січня 2022 року.

Для ФОП 3-ї групи ЄСВ становитиме 1430 гривень; єдиний податок – 5% доходу, або 3% доходу та ПДВ.

Підвищення пенсій

Від січня в Україні відбудеться перерахування пенсій для ліквідаторів та постраждалих від Чорнобильської катастрофи. Це стосуватиметься майже 40 тисяч пенсіонерів.

Мінімальні виплати збільшать для:

  • тих, хто отримав першу групу інвалідності – до 6000 грн.;
  • тих, хто одержав другу групу інвалідності – до 4800 грн;
  • тих, хто одержав третю групу інвалідності – до 3700 грн.

Окрім того, у січні заплановане підвищення пенсій на 9% для жінок, що народилися до 1962 року.

З 1 січня посадовий оклад педагогів підвищиться на 10-30%.

Зарплата на 10% зросте для:

  • педагогічних працівників, діяльність яких безпосередньо пов’язана з освітнім процесом, у закладах спеціалізованої освіти;
  • педагогічних працівників у гімназіях, ліцеях, колегіумах, гімназіях-інтернатах, ліцеях-інтернатах, колегіумах-інтернатах;
  • педагогічних працівників у вищих професійно-технічних училищах;
  • педагогічних працівників у закладах освіти інтернатного типу.
  • На 20% підвищуються оклади педагогічним працівникам, у закладах дошкільної освіти компенсуючого типу.
  • На 25% у спеціальних закладах загальної середньої освіти (спеціальних школах, навчально-реабілітаційних центрах).
  • На 30% у спеціалізованих будинках дитини, дитячих будинках.

Доплата за класне керівництво

  • Для вчителів 1 – 4 та підготовчих класів у закладах загальної середньої освіти на 20% від окладу,
  • Вчителям у 5 – 11 (12) класах у закладах загальної середньої освіти – 25%,
  • Викладачам у закладах професійної (професійно-технічної) освіти – 20%.
  • Також постановою визначений розмір доплати за перевірку навчальних робіт.

Зарплати лікарям зростуть

З 1 січня 2022 року передбачене підвищення зарплат медикам. Кошти на збільшення їх оплати праці передбачені у держбюджеті-2022. У головному кошторисі країни запроваджується показник мінімальної зарплати: 13,5 тис грн – середнім медичним працівникам, 20 тис грн – лікарям.

Тарифи

 З 1 січня 2022 року зміняться тарифи на розподіл палива облгазами. НКРЕКП затвердила нові тарифи 22 грудня. Зокрема, тариф на послуги з розподілу газу на 2022 рік для споживачів компанії Чернігівгаз встановлено на рівні – 1,76 грн за м3 без ПДВ.

Окрім цього, з 1 січня зростуть тарифи на водопостачання та водовідведення. Зокрема, чернігівцям доведеться сплачувати за водопостачання 12,97 грн за 1 куб. м, на водовідведення – 12,79 грн за 1 куб. м.  З ПДВ суми у платіжках зростуть відповідно до 15,56 грн та 15,34 грн.

Також з січня підвищиться плата за харчування дітей у садках та школах Чернігова.